356. Johan Rohde, Torvet i Ribe med domkyrkan

Object description
JOHAN ROHDE
1856-1935
Torvet i Ribe med domkyrkan till vänster
Signerad med dedikation 'H. Chr. Christensen fra Johan Rohde'. Olja på pannå, 34,5 x 41 cm.
På baksidan liten teckning i blyerts

PROVENIENS
Författaren och konstsamlaren Hans Christian Christensen
Arnbaks Kunsthandel, Bredgade 24, Köpenhamn

Johan Rohde (1856-1935) höll egentligen på att utbilda sig till läkare, men tvärvände plötsligt och sökte till Kungliga Danska Konstakademien 1882. I likhet med många andra av dåtidens blivande konstnärer, som Laurits Tuxen och P S Kröyer, var Johan Rohde mycket missnöjd med Konstakademiens gammalmodiga och toppstyrda undervisning. Tillsammans grundade de Konstnärernas Fria Studieskola, som senare kom att fostra bland annat målarna Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen och Poul S Christiansen. Johan Rohde var också en av pionjärerna bakom Den Frie Udstilling i Köpenhamn, där han själv ställde ut sin konst under många år. Som målare var Johan Rohde till en början socialrealistisk, men tog starkt intryck av Van Gogh under en Frankrikeresa. Johan Rohde arrangerade faktiskt en stor Van Gogh-utställning i Danmark redan 1893, långt innan Van Gogh blev internationellt känd.

Senare arbetade Johan Rohde på Konstnärernas Fria Studieskola och undervisade några av de som kom att bli de främsta representanterna för den danska modernismen - Olaf Rude, Oluf Høst, William Scharff och Edvard Weie. Stilmässigt begav sig visserligen eleverna sig långt bort från Johan Rohde, men det var ju en tendens som låg i tiden.

I dag är det inte många som minns Johan Rohde för hans landskap och porträtt. I stället är han känd för sina silverföremål, och i synnerhet de han formgivit för Georg Jensen. Johan Rohde var mycket produktiv och designade en mängd skålar, skrin, smycken, kannor och bestick. Hans bestickserier Konge och Dronning är kända över hela världen. Johan Rohde var före sin tid och en av de första att lämna skønvirke-stilen för en mer funktionell och avskalad stil.