Tillbaka till katalog

Damien Hirst, Benevolence

Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence
Damien Hirst, Benevolence

Klubbat för:

3000000 SEK

Utropspris

3 000 000-4 000 000 SEK

Beskrivning

DAMIEN HIRST
Storbritannien, född 1965
Benevolence
Utförd 2007. Blandteknik med fjärilar på duk 91 x 91 cm.

PROVENIENS
White Cube, London

Damien Hirst är en av de mest sensationella konstnärerna i vår tid och han är förevigad i vår samtidskultur med sina spektakulära verk. Hans banbrytande gestaltningar, djupa cynism och tidlösa undersökningar av den mänskliga existensen gör honom till en av konsthistoriens giganter.

Finanskrisens England blev grogrunden för konsthistoriens mest cyniska och sensationella konstnärer numer kallade young British artists (yBa´s). Damien Hirst var redan från början centralgestalt för generationen och han anordnade deras första gemensamma utställning 1988, den nu legendariska "Freeze".

Genom en uppseendeväckande ikonografi undersöker Damien Hirst livscykeln, det eviga kretsloppet och kommenterar tros- och värdesystem inom vetenskap och religion. Han arbetar gärna i stora format och använder sig genomgående av motsatspar: liv-död, himmel-helvete, förföriskt-frånstötande, ordning-kaos, skörhet-beständighet, skämt-allvar. Hirst är kanske mest känd för sina genomskinliga behållare med döda djur i formalin, vitrinskåp med läkemedel och spotpaintings med prickar i olika färger men de mest storslagna och kanske allra mest morbida verken är nog hans målningar med fjärilar som fastnat i den klibbiga färgen på dukarna.

Den första kalejdoskop-målningen med fjärilar "It´s a wonderful world" utfördes 2001 och är inspirerad av en viktoriansk tebricka. Dessa intrikata geometriska mönster av tusentals färgsprakande fjärilsvingar refererar både till andlig symbolism och kristen ikonografi. Fjärilen är med sin metamorfos från larv till praktfullt flygfä också en viktig symbol för livscykeln. Effekten av fjärilsmålningarna är både museologisk och poetisk i förevigandet av skönheten hos detta kortlivade djur. I grekisk, keltisk, tidig kristen och kinesisk mytologi är fjärilen symbol för själen. Det grekiska ordet "Psyke" betyder både "själ" och "fjäril" och skapar föreställningar om reinkarnation. I viss kristen symbolik syns Kristus med en fjäril i handen som en representant för uppståndelsen. Den religiösa underbyggnaden förstärks av målningens likhet med ett kyrkfönster och det är typiskt för Hirst att arbeta med ett medium - i detta fall döda fjärilar - som är poetiskt och symboliskt laddat så att mediet blir verkets själva mening. Paradoxalt nog handlar de döda fjärilarna inte om döden utan om vår oförmåga att förstå dödens innebörd, för som den grekiske filosofen Epikuros mycket riktigt sade: "Där döden finns, finns inte du, och där du finns, finns inte döden."

Auktionsnummer:

4168

Datum:

2017-06-09