Tillbaka till katalog

Anshelm Schultzberg, Vedhuggare

Anshelm Schultzberg, Vedhuggare
Anshelm Schultzberg, Vedhuggare
Anshelm Schultzberg, Vedhuggare
Anshelm Schultzberg, Vedhuggare

Klubbat för:

Osåld

Utropspris

1 000 000-1 500 000 SEK

Beskrivning

ANSHELM SCHULTZBERG
1862-1945
Vedhuggare
Signerad och daterad Ansh. Schultzberg Stubbsund 1886. Olja på duk, 176 x 236 cm.
LITTERATUR
Otto G. Carlsund: Anshelm Schultzberg, Stockholm 1937, omnämnd i texten sidorna 59-60, avbildad plansch 22 samt även avbildad i svartvitt sidan 35, i sin första version (utan de två flickorna)
.
Vid början av 1880-talet hade friluftsstudiet blivit den stora kraften i det svenska måleriet. Den nya generationen, som nu trädde fram, följde 1870-talets målare på friluftsmåleriets vägar. Anshelm Schultzberg började sina studier vid Tekniska skolan och han antogs 1882 som elev vid Konstakademien. Han vann tidigt erkännande som landskapsmålare både hos publik och kritik och på Akademiens elevutställning 1885 visade den talangfulle adepten bland annat Barn i trädgården, en vårlig idyll från Nyckelviken. Denna skickligt utförda målning gjorde honom aktuell för kunglig medalj, vilket dock omöjliggjordes av att han fortfarande gick i Akademiens lägre avdelning. När han följande år flyttats upp till den högre avdelningen fick han medalj för den stort upplagda Skogsväg i höststämning, en hyllning till Södertörns natur. För den unge konststudenten blev medaljen ett memento. Hans känsla av självsäkerhet växte i kapp med känslan av tilltro för framtiden.
.
Våren 1886 avslutade Schultzberg sina studier vid Akademien. Den nyvunna medaljen hade givit honom möjlighet att söka något av Akademiens stora stipendier för utlandsstudier. Och resa ville han för att förkovra sig. Paris var vid denna tid konstmetropolen dit konsttörstande unga målare längtade. Schultzberg for ut till Stubbsund på Sickla-ön för att måla "sitt livs tavla" med avsikt att vinna utlandsstipendiet på 3000 kr. Han slog upp sitt staffli, band den stora duken med rep, så att den inte skulle blåsa bort, och tog sig an detta sörmländska landskap med djärv tillförsikt. Det var ett mastodontarbete han företagit sig. Dag ut och dag in stod han i sin hage och målade i alla slags väder. Resultatet blev den imponerande monumentalmålningen Vedhuggare. Den föll dock inte juryn i smaken. De förstod inte konstnärens avsikt att placera åskådaren mitt i miljön, utan den klassiska indelningen i förgrund, mellanplan och bakgrund. Stipendiet avslogs därför och det var inte förrän tre år senare som Schultzberg äntligen kunde resa till Paris.
.
I den första versionen av målningen fanns endast vedhuggaren med i den mäktiga kompositionen och det var inte förrän något år senare som han adderade de två unga flickorna i bilden.

Auktionsnummer:

2089

Datum:

2015-06-03