Tillbaka till katalog

Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern

Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern
Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern
Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern
Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern
Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern
Erik Tryggelin, Kungliga Dramatiska Teatern

Klubbat för:

55000 SEK

Utropspris

40 000-50 000 SEK

Beskrivning

ERIK TRYGGELIN
1878-1962
Kungliga Dramatiska Teatern från Hamngatan
Signerad och daterad Erik Tryggelin "Dramaten" Stockholm 1927. Olja på pannå av papp, 32,5 x 25,5 cm.
.
Erik Tryggelin hörde till den generation målare i Sverige som utbildade sig och verkade under den brytningstid när konsten bytte kostym, alltså perioden mellan Konstnärsförbundet och det moderna expressionistiska genombrottet, med Isaac Grünewald i spetsen, omkring 1909. Efter sin utbildning på Konstakademien i Stockholm reste Tryggelin 1911 ner till Paris och var där bosatt under några år. Han mötte den nya tidens måleri, med Picasso, Matisse och alla de andra. I sin dagbok antecknar han efter ett galleribesök i februari 1912 att han mött "Les Futuristes, framtidens målare! Målningarna voro roliga, ty de visade en sådan höjd av vanvett och högfärdsgalenskap att det var omöjligt att förarga sig."
.
Tryggelin tog alltså aldrig till sig de nya modernistiska franska signalerna utan fortsatte istället att måla realistiskt i en tradition från friluftsmåleriet, impressionismen och 1800-talets nationalromantik. Han kom framförallt att koncentrera sitt skapande till motiv från Stockholm och Vadstena, platser som han med stor kärlek skildrade under olika årstider, blid vår, varm sommar, gyllene höst och en tyst vinter med den luddiga snön som faller över gator och torg och där lyktornas ljus i snödiset förstärker känslan av intimitet och ro.
.
I stockholmsbilderna möter vi en stad från förr, med restaurangliv, hästdroskor, spårvagnar, folkvimmel och den för dåtidsstockholmaren livliga trafiken. Vi förflyttar oss snabbt tillbaka till tidens charmanta miljöer och människor där målningarna blir till ett slags dokumenterande reportagekonst som bjuder oss en spännande inblick i en svunnen tid. Auktionens målning för oss till en härlig sommarkväll utanför Dramatiska teatern i Stockholm. I denna intensiva ögonblicksbild möts vi av ett härligt vimmel med de eleganta människorna, bilarna, cyklarna, ljusen och ljuden. Med impresssionistens snabba pensel skildras allt med lätthet, närvaron är hög och känslan likaså. Tryggelin briljerar och bjuder oss en av sina mest fulländade skildringar.
.
Att konstkritiken tyckte att Erik Tryggelin ibland var väl idyllisk kan vi nog bortse ifrån. Vi behöver inte ens gömma oss bakom nostalgins husknut utan bara reservationslöst erkänna att detta är ett utsökt och helt igenom ärligt och sant måleri utfört av en konstnär som kallats "Den glömda idyllens målare."

Auktionsnummer:

2013

Datum:

2015-06-03