Tillbaka till katalog

Eugène Jansson, Karlbergsvägen

Eugène Jansson, Karlbergsvägen
Eugène Jansson, Karlbergsvägen
Eugène Jansson, Karlbergsvägen
Eugène Jansson, Karlbergsvägen
Eugène Jansson, Karlbergsvägen
Eugène Jansson, Karlbergsvägen

Klubbat för:

Osåld

Utropspris

500 000-600 000 SEK

Beskrivning

EUGÈNE JANSSON
1862-1915
Karlbergsvägen
Signerad och daterad Eugène Jansson 1890. Pastell på papper, 55,5 x 93 cm.
PROVENIENS
Carl Robert Lamm, Näsby slott, Uppland
UTSTÄLLD
Eugène Jansson, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 1998, katalognr 13
LITTERATUR
Svensk konstkrönika under 100 år, Natur och Kultur, Stockholm 1952, avbildad i svartvitt under år 1890
Inga Zachau: Eugène Jansson - Den blå stadens målare, Signum 1997, omnämnd i texten sidan 50

Eugène Jansson kom att bli sin generations stockholmsskildrare framför alla andra. Hans personliga tolkningar av hemstaden är som poetiska porträtt, som måleriska kärleksförklaringar till allas vårt så älskade Stockholm.

Han låter oss som betraktare vara hans sällskap på sina vandringar genom staden. Särskilt fascinerades han av den djupa nattens och stillsamma morgonens skådespel. Dessa timmar var hans allra käraste, timmarna där solens sista, eller första, trevande strålar genom Janssons hand skulle förvandlas till målningar som blir till en romantiserande tolkning av stockholmsnattens innersta.

Målningen Karlbergsvägen skildrar en i brytpunkt i Janssons konstnärskap. Det är nu han lämnar sina mer realistiska naturskildringar och rör sig mot ett romantiskt stämningsmåleri - den genre inom vilken han framöver kommer att briljera. Vi befinner oss i Stockholms utkanter, troligen där Gustav Vasa kyrka idag ligger. Det är senhöst och ett regnväder har just passerat. Några ensamma människor vandrar längs den regnvåta vägen som kantas av de karaktärisktiska gaslyktorna. Himlen färgas gyllene av solens sista strålar som speglas i vattenpölarna och på himlen drar några lätta moln förbi. Allt förevigat av en konstnär vars sökande öga besitter förmågan att i vardagens trivialitet finna nya skönhetsvärden.

När Eugène Jansson utför auktionens komposition har han sedan några år tillbaka antagit titeln artist. Han var väl insatt i samtidens tankegångar och idéer, han var medlem av Konstnärsförbundet och ställde ut med Opponenterna. Idag betraktar vi Jansson som en av de konstnärer som skulle bana väg för den stundande modernismen. En konstnär vars alster tillhör de fåtal verk som oberörda av tid och plats talar till oss på ett alldeles eget språk.

Auktionsnummer:

2113

Datum:

2015-06-03