Tillbaka till katalog

Georg Pauli, Flicka på Capri

Georg Pauli, Flicka på Capri
Georg Pauli, Flicka på Capri
Georg Pauli, Flicka på Capri
Georg Pauli, Flicka på Capri
Georg Pauli, Flicka på Capri
Georg Pauli, Flicka på Capri

Klubbat för:

260000 SEK

Utropspris

300 000-400 000 SEK

Beskrivning

GEORG PAULI
1855-1935
Flicka på Capri
Signerad G Pauli Capri. Olja på duk, 51,5 x 45,5 cm.
Utförd under konstnärens resa till Capri 1880
Jämför målningen Spinnerska från Capri, utförd 1880, i samlingarna på Nationalmuseum (NM2385)
.
På 1880-talet hörde Georg Pauli till "Parisersvenskarna", den stora grupp konstnärer som, i likhet med den tidigare generationens konstnärer, vänt Sverige ryggen och sökt sig söderut. 1885 skulle deras protester utmynna i Opponentrörelsen som med bland andra Ernst Josephson och Carl Larsson i spetsen vände sig mot den i deras tycke föråldrade Akademien.
Georg Pauli lämnade Sverige vid tjugo års ålder 1875, efter akademitidens slut och "i skymningen den 12 oktober" anländer han till Paris. Paris hade vid denna tid helt slagit ut München och Düsseldorf som Europas konstmetropoler, de svenska målarnas Mecka. Pauli stannade i Paris i tre år men ägnade sig inte bara åt måleri. Han var dessutom en utmärkt skribent, tillika kåsör och skrev informativa artiklar om fransk konst. Många av artiklarna resulterade i en rad böcker, bland annat Mina romerska år, som utkom 1924.
.
Efter en mellantid i Stockholm, där parisaren åter var elev vid Akademien 1878, reste Pauli 1879 till Italien. Det var en dröm som han då förverkligade, han skriver i Mina romerska år att det var "till Italien jag varmast längtade, Italien, mina halvgudars hemland!" Men ändå, hur mycket än mötet med dessa halvgudar - framför allt Rafael, Velázquez och Tizian - och Venedig, Rom och Florens betydde, tyckte han sig efter ett par år "förgås av törst i denna torka på modern konst - det går ej att leva på endast gamla mästare."
.
För målarna var Rom en typisk turiststad. Det fanns egentligen inget som höll dem kvar, inget modernt museum, inga moderna utställningar. Fredrik Scholander formulerar detta i ett brev till Ernst Josephson: "Då man lever mitt uppe i gräddan av de gamla herrarnas efterlämnade verk, vet jag av egen erfarenhet, att den egna talangen blir förtryckt, man kan väl studera där, men tager man för mycket intryck av det omkring varande, lider den egna skaparkraften därav, och därför är icke Rom det rätta stället för målare numera."
.
Men det fanns ett botemedel mot det antika Rom, Capri. Dit for den unge Pauli 1880 och därifrån kommer några av hans ljusaste och personligaste målningar under hela hans italientid.
Under 1800-talets första hälft reste man till Italien för att måla söta och glada flickor med korgar och krus på huvudet, präktiga fiskarpojkar med vita tänder, allt dränkt i blå himmel och guldgul sol. Flicka på Capri går på sätt och vis tillbaka till detta Italien, det land som charmade målare som Carl Johan Fahlcrantz och Gustaf Wilhelm Palm. Men även till Italien tränger tidens moderna vindar. Några revolutionärer var inte våra svenska italienare men Flicka på Capri pekar ändå i sin strålande färgglädje mot den sublima realism som skulle ända 1800-talets måleri.
.
Och Georg Pauli blev ju sedermera, bland mycket annat, en av våra förnämsta och mest personliga kubister.

Auktionsnummer:

2032

Datum:

2015-06-03