Tillbaka till katalog

Greta Gerell, Pariscafé

Greta Gerell, Pariscafé
Greta Gerell, Pariscafé
Greta Gerell, Pariscafé
Greta Gerell, Pariscafé
Greta Gerell, Pariscafé
Greta Gerell, Pariscafé

Klubbat för:

38000 SEK

Utropspris

25 000-30 000 SEK

Beskrivning

GRETA GERELL
1898-1982
Pariscafé
Signerad och daterad Gerell Paris -50. Olja på pannå, 22 x 16 cm.
.
Frankrike blev Greta Gerells andra hemland. Till Paris kom hon första gången 1920 för studier och återvände sedan gång på gång i längre perioder för att måla. Motiven hittade hon under sina strövtåg i parkerna och längs Seine.
.
Hon fann även gott om motiv på stadens kaféer som Café de Flore i Saint-Germain-des-Prés och naturligvis såg Greta Gerell många kända konstnärer i vimlet. Så här återgav hon själv sina intryck.
.
".Derain, Dufy, Friesz, Vlaminck, Modigliani, Picasso, Braque - ja, långa rader av genier och ofta hörde man mellan caféborden: där sitter den - och den - och den! Man skymtade storheterna med vördnad."
.
Gerell själv var en uppskattad konstnär av samtiden och gjorde succé med sina utställningar hemma i Sverige och Paris. Trots att hon sålde bra lät hon sig inte stressas. Hennes egna ord är tänkvärda i vår tid när prestationskraven ständigt skruvas upp och tid blivit en bristvara:
.
"Jäkt är oförenligt med konstnärligt skapande. En konstnär kan inte leva med klockan i hand, ha bråttom. Det konstnärliga skapandets atmosfär är tidlösheten."

Auktionsnummer:

2111

Datum:

2015-06-03