Gustaf Theodor Wallén, Pojkar i solskensbelysning
Klubbat för:
510000 SEK
Utropspris
200 000-250 000 SEK
Beskrivning
GUSTAF THEODOR WALLÉN
1860-1948
Pojkar i solskensbelysning, Concarneau
Signerad G. T. Wallén. Olja på duk, 73 x 110 cm.
Utförd 1889
LITTERATUR
Urban Windahl: Gustaf Theodor Wallén, Stiftelsen Walléngården, 1992, avbildad på omslaget samt på sidan 29, omnämnd sidan 28
.
År 1879, som nittonåring, antogs Gustaf Theodor Wallén till Antikskolan, den egentliga Akademiens lägsta avdelning, där man koncentrerade sig på teckning efter gipsavgjutningar. Den unge eleven trivdes och var nöjd med sina lärare, särskilt framhöll han August Malmström. Våren 1888 ledigförklarades Statens resestipendium och Wallén anmälde sitt intresse. Han var kvalificerad att söka stipendiet eftersom hans målning Eftermiddagsstämning, Vitemölle, Skåne, från 1886-87, givit honom Akademiens Kungliga medalj, vilket var en förutsättning för att söka. I maj erhöll han kungligt brev där han tilldelats stipendiet. Nu blev Paris det självklara resmålet! Han anlände dit i oktober 1888 och skrev in sig vid Académie Julian och ateljé Colarossi. Paris folkliv tilldrog sig många konstnärers intresse och Wallén var naturligtvis inget undantag. Han sökte sig gärna till kajerna kring Seine med dess myller av människor men det var inte alltid så lätt att ägna sig åt friluftsmåleri i detta vimmel.
.
På sommaren 1889 reste Wallén till kuststaden Concarneau i Finistère, Bretagne och förälskade sig i denna lilla stad "som med sina friska vindar sätter blodet i jemnare lopp och gifver en mera närf att arbeta i en i de qvafva Parisatelierna". Här hade han även tillgång till sina favoritmotiv, båtar och vatten, och det är dessa motiv som dominerar hans målningar 1888-89. Det är på denna idylliska plats som han målade Pojkar i solskensbelysning - tre pojkar ur lokalbefolkningen som sitter på stranden och samtalar och där en av pojkarna har i knät en segelbåt. Målningen visar hur konstnären utvecklade sitt valörmåleri till en mästerlig skicklighet och visar även den mjuka realism som man finner i hans målningar vid denna tid. Hela målningen badar i ett spektakulärt ljus som ger prov på konstnärens ypperliga behärskning av det rådande friluftsmåleriet.
.
1947 arrangerades en separatutställning i Göteborg med Walléns målningar, företrädesvis de från hans tidiga produktion. Förordet skrevs av Ragnar Hoppe som avslutade med orden: "Gustaf Th Walléns utställning visar att hans produktion rymmer åtskilligt av både rent konstnärligt och konsthistoriskt värde, som det är vår skyldighet att tillvarataga och värdera".
Auktionsnummer:
2063
Datum:
2015-06-03