Tillbaka till katalog

Olga Wisinger-Florian, Stilleben

Olga Wisinger-Florian, Stilleben
Olga Wisinger-Florian, Stilleben
Olga Wisinger-Florian, Stilleben
Olga Wisinger-Florian, Stilleben
Olga Wisinger-Florian, Stilleben
Olga Wisinger-Florian, Stilleben

Klubbat för:

Osåld

Utropspris

200 000-225 000 SEK

Beskrivning

OLGA WISINGER-FLORIAN
Österrike 1844-1926
Stilleben med snäcka och rosor
Signerad O. Wisinger Florian. Olja på pannå, 40 x 32 cm.
Utförd i mars 1844
Signed. Oil on panel.
Målningen kommer att ingå i Catalogue raisonné över konstnären som är under utarbetande av Alexander Giese, Wien.


Olga Wisinger-Florian var den samhällsengagerade pianisten och impressionisten som fick hela världen som utställningsarena. Hon föddes 1844 i Wien där hennes far arbetade vid Habsburgs kejserliga hovstat. Hennes föräldrar uppmuntrade hennes konstnärliga talang med konst- och musikstudier och hon gick som elev till pianisten Julius Epstein.

Till en början hängav hon sig till musiken men som nygift 30-åring skiftade hon sitt fokus till förmån för sitt måleri. Hon tog lektioner hos landskapsmålarna Melchior Fritsch, August Schaeffer von Wienwald och Emil Jakob Schindler och från 1881 visades hon regelbundet på Wiensecessionen och Künstlerhaus. Med prisbelönta utställningar i Paris, Prag, München, London och Chicago fick hon snart ett internationellt erkännande.

Wisinger-Florian var socio-politiskt intresserad och engagerade sig i kvinnors rättigheter. Som ordförande i Vereinigung bildender Künstlerinnen Österreichs verkade hon för att förbättra kvinnliga konstnärers ekonomiska och utbildningsmässiga situation. Tillsammans med konstnären Marie Egner grundade hon samfundet 8 kvinnliga konstnärer.

Hennes tidiga måleri var influerat av den österrikiska stämningsimpressionismen och motiven var ofta sublima betraktelser av fält, trädgårdar och trädkantade avenyer. Men efter 1884 tog hon ett konstnärligt kliv mot ett eget uttryck. Hon började skapa ett mer realistiskt måleri och utvecklade redan 1890 en palett med skönjbara expressionistiska övertoner - flera år före sin tid.

Auktionsnummer:

2216

Datum:

2015-06-03