Tillbaka till katalog

Allart van Everdingen

Allart van Everdingen
Allart van Everdingen
Allart van Everdingen
Allart van Everdingen
Allart van Everdingen
Allart van Everdingen

Klubbat för:

Osåld

Utropspris

40 000-50 000 SEK

Beskrivning

ALLART VAN EVERDINGEN
Alkmaar 1621-1675 Amsterdam
Kustlandskap med segelbåtar i grov sjö intill en hamnstad
Signerad A.V. Everdingen. Olja på pannå, 37,9 x 63,7 cm.
Signed. Oil on panel.

Sjöstycken utgör endast en mycket liten del av van Everdingens produktion, cirka 10%, men de förefaller tillhöra de tidigaste. Hans tidigaste kända daterade målning, 1640, utgörs just av ett sjöstycke. Arnold Houbraken, De groote Schoubourgh der nederlantsche konstschilders, 1720-23, van Everdingens äldste biograf, nämner följande om dennes sjöstycken (citerat i Olof Granberg, Allart van Everdingen och hans "norska" landskap, det gamla Julita och Wurmbrandts kanoner, 1902, s. 6):

"..stormar på havet, i vilka vågornas fräsande mot klipporna och det fina, dammliknande skummet äro så naturligt mjukt återgivna, att dessa tavlor kunna gälla som mästerverk."

Van Everdingen besökte Sverige i början av 1640-talet, då han var i tjugoårsåldern, troligtvis på inbjudan av Louis De Geer eller Hendrik Trip, där han kom att vistas cirka tre år. Efter sin återkomst till Holland kom han att specialisera sig på nordiska motiv, vanligtvis bergslandskap med vattenfall, barrskog och timmerhus, inte sällan sågverk. Dessa motiv blev mycket populära, till den grad att hans landsman Jakob van Ruisdael av konkurrensskäl kom att ta upp denna motivkrets, trots att han aldrig rest till Norden. Van Everdingens tidigaste kända målning med nordiskt motiv är daterad 1644, vilken han utförde efter sin återkomst till Holland. För svenskt vidkommande är han av stor konst- och kulturhistorisk betydelse då han är den förste konstnärlige nedtecknaren av den svenska naturen. Ett uttalande av Houbraken om van Everdingens resa till Norden har lett till att van Everdingens landskap med nordiska motiv länge och felaktigt kommit att benämnas som "norska" (idem.):

"Ty då han sjöledes hade begivit sig till en plats vid Östersjön, överföll honom en förfärlig storm, som med eller mot hans vilja och icke utan skada kastade honom på den norska kusten".

Olof Granberg, op. cit., var den första som lade märke till motsägelsen "Östersjön - norska kusten", i detta yttrande. Granberg har bevisat att van Everdingen hämtade dessa motiv från Sverige och inte Norge (op. cit., ss. 41-43). Granberg anser det för troligt att van Everdingen hade tillfälle att studera Dalälvens vattenfall, i synnerhet Älvkarleby då han besökte Louis De Geer på Löfsta.

Van Everdingens huvudsakliga skäl till att resa till Sverige var för att utföra studier till en panoramabild över stora kanongjuteriet på Julita för den dåvarande ägarens räkning, österrikaren Paul Khevenhüller (1593 - 1655). Denne behövde kapitalförstärkning och hade i detta syfte vänt sig till köpmannen Hendrik Trip, släkt med Louis De Geer. Målningen var tänkt att komplettera ett affärsprospekt till dennes bror, den förmögne borgmästaren i Amsterdam Louis Trip, som drev stora järn- och skjutvapenaffärer på Sverige. Den monumentala målningen, 2 x 2.5 m., vilken tillkom efter van Everdingens återkomst till Holland efter skisser utförda på plats, kom att ingå i Trips betydande samlingar i hans residens Het Trippenhuis i Amsterdam, uppfört 1660-62, i vilka bl.a. ingick Rembrandts Nattvakten. Palatset samt samlingarna testamenterades i slutet av 1800-talet av familjen Trip till Riksmuseet i Amsterdam. För en utförlig beskrivning av tillkomsten av denna målning samt van Everdingens övriga verksamhet i Sverige, se Granberg, op. cit.

Auktionsnummer:

2170

Datum:

2015-12-02