Elsa Beskow, Tummelisa
Klubbat för:
350000 SEK
Utropspris
350 000-400 000 SEK
Beskrivning
ELSA BESKOW
1874-1953
Tummelisa - saga H. C. Andersen - bilder av Elsa Beskow
Två st försättsblad samt 10 st illustrationer. Samtliga, förutom ett försättsblad, signerade med monogram EB. Akvarell, tusch, blyerts och täckvitt på papper, 19 x 15,5 cm vardera.
Originalillustrationer av Elsa Beskow, från 1908, till H.C. Andersens sagoklassiker Tummelisa
PROVENIENS
Författaren och filantropen Gerda Meyerson (1866-1929), Stockholm (i gåva från konstnären)
därefter i arv till hennes brorson Nils Meyerson (1898-1993), Malmö
därefter i arv inom familjen fram till nuvarande ägare
LITTERATUR
Stina Hammar: Solägget - fantasi och verklighet i Elsa Beskows konst, Bonniers 2002, två st avbildade på helsidor i färg, sidorna 414-415
.
Akvarellerna användes till ett nytryck av sagoboken på Bonniers 1963.
.
I Elsa Beskows produktion intar hennes illustrationer till H. C. Andersens Tummelisa, från 1908, en särställning, med den lilla flickan som skapades fram ur en tulpan och som svepte sig i ett visset löv, när det var kallt. Elsa Beskow hade älskat sagan sedan barnsben och hennes illustrationer kan ses som en hyllning till den store danske författaren. Flera av de aktuella akvarellerna är inramade av dekorativa ramverk av blommor i jugendstil.
.
Elsa Beskow föddes 1874 på Söder i Stockholm. När hon var 15 år dog hennes far och modern blev ensam med de sex barnen. Familjen flyttade då till moderns ogifta yngre syskon som bodde tillsammans. Mostrarna och morbrodern blev verklighetens förebilder till Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå. Under åren 1892-95 utbildade sig Elsa Beskow till teckningslärare vid Tekniska skolan, det var också vid den tidpunkten som hon började att teckna för barn. 1897 gifte hon sig med predikanten och konstnären Natanael Beskow. Paret fick sex söner, vilka många gånger kom att stå modell för barnen i moderns berättelser och sagor. Deras hus och vildvuxna trädgård i Djursholm fick ge inspiration till hennes besjälade blommor och växter. Elsa Beskows stil har jämförts med sekelskifteskonstnärer som Walter Crane och Kate Greenaway, men även Ottilia Adelborg. Genombrottet kom 1901 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Hon gav totalt ut ett fyrtiotal egna böcker med text och bild och hennes stil är lätt, med en skarp blick för detaljer, vilket blir särskilt tydligt i de sagor som innehåller "förminskade" barn eller sagogestalter, som Tummelisa.
.
.
Gerda Meyerson levde för vad hon trodde på. Oerhört lösningsinriktad, och med ett ändlöst driv la hon ner all sin kraft på ett antal olika projekt, som hon startat upp själv. Hem för arbeterskor, sommarvistelser för arbetarkvinnor med barn på landet, CSA Centralförbundet för socialt arbete samt Svenska föreningen för de dövas väl (som senare bytte namn till Hörselskadades Riksförbund). Gerda Meyerson föddes 1866, som dotter till bankdirektör Herman Meyerson och Betty Hirsch i Stockholm samt var tvillingsyster till Agda Meyerson. Som barn var hon mycket sjuk, och sjukligheten påverkade hennes hörsel, kroppshållning, utseende och hälsa för resten av livet. Hon hade stora hinder att ta sig över, men Gerda Meyerson var inte den som gav sig.
.
I början av 1900-talet träffade Gerda Meyerson Natanael Beskow, predikant, som 1912 startade den första Hemgården i Sverige, Birkagården (som då var en djupt kristen verksamhet) i Stockholm. Gerda Meyerson blev medlem i Natanael Beskows församling, och när Birkagården öppnades, la hon ner mycket kraft och tid där. Hon ansåg sig som kristen resten av sitt liv, och var involverad i Birkagården fram till sin död. Gerda Meyerson var framför allt djupt involverad i Birkagårdens Kindergarten, och genom den kom hon att arbeta nära Elsa Beskow. Vid något tillfälle under dessa år kom Elsa Beskows originalteckningar till boken Tummelisa i Gerda Meyersons ägo. Vid Gerda Meyersons död 1929 lämnades teckningarna till Gerdas brorson Nils Meyerson, och de har sedan dess funnits i familjens ägo, då de lämnades vidare till Nils Meyersons son.
Auktionsnummer:
2046
Datum:
2015-12-02