Alfred Wahlberg, Skogspark vid Särö
Klubbat för:
26000 SEK
Utropspris
25 000-30 000 SEK
Beskrivning
ALFRED WAHLBERG
1834-1906
Skogspark vid Särö
Signerad Alfr. Wahlberg. Olja på duk, 44,5 x 72,5 cm.
PROVENIENS
Alfred Wahlbergs utlottning af 250 hans egna taflor och studier, Stockholm 1895, katalognr 83, värderad till 1000 kr.
LITTERATUR
Katalog öfver Alfred Wahlbergs utlottning af 250 hans egna taflor och studier, Stockholm 1895, katalognr 83
J. K. Janzon (Spada): Alfred Wahlberg, SAK, publ. XVII, Stockholm 1909. Motivet beskrivet på sidan 123 och den stora varianten av motivet avbildad på sidan 124.
.
Jämför med målning i samlingarna på Göteborgs Konstmuseum (GKM 0234).
.
.
Svenskt landskap, även kallad Skogspark vid Särö, är utförd under den tid som Alfred Wahlbergs levnadstecknare, Spada, kallar "Wahlbergs glansperiod". Präglad av det dynamiska konstlivet i Paris återvände konstnären om somrarna till hemlandet och tillämpade sitt "franska måleri" i skildringar av det svenska landskapet. Inför Salongen 1882 utförde han den nu aktuella målningen "en plein air" på Särö. Konstnären fångade på sin duk det han såg där och då - sittandes vid sitt staffli ute i naturen - och bibehöll därmed fräschören av den direkta naturupplevelsen. Denna atmosfärrika upplevelse transkriberades sedan i ateljén till den stora salongstavlan, vilken fick en framträdande plats på Salongen i Paris 1882 och som så småningom hamnade på Göteborgs Konstmuseum (GKM 0234).
.
I Frankrike räknades Alfred Wahlberg till en av tidens absolut främsta konstnärer. På den så viktiga Salongen i Paris hängde hans målningar på hedersplats och han belönades med flera medaljer och utmärkelser. Ledande konsthandlare som Goupil i Paris och Knoedler i New York köpte hans målningar och placerade dem hos kunder runt om i världen.
.
Som den förste i sin generation att etablera sig i det franska konstlivet hade Alfred Wahlberg öppnat ögonen för en hel generation unga svenska konstnärer och därmed helt förändrat den svenska konstens utveckling. August Strindberg insåg tidigt denna betydelse. Redan 1879 skrev han att Wahlberg hade "brutit bana för en hel generation, som ännu, utan hans ingripande, skulle varit bunden vid föråldrade och därför dåligt vordna manér". Inte minst fick Alfred Wahlberg en avgörande betydelse för Carl Fredrik Hill, vilken efter att första gången ha sett Wahlbergs franskskolade friluftsmåleri skrev hem till sin mor: "Jag kommer aldrig att måla i Berghs, utan i Wahlbergs stil". Hill ansåg att Edvard Berghs måleri gjorde samma effekt i förhållande till Wahlbergs konst som "ett grönt plank i förhållande till Guds fria natur".
Auktionsnummer:
2149
Datum:
2016-06-08