Bruno Liljefors, Uttrar
Klubbat för:
Osåld
Utropspris
600 000-800 000 SEK
Beskrivning
BRUNO LILJEFORS
1860-1939
Uttrar
Signerad och daterad Bruno Liljefors 1899. Olja på duk, 72 x 115 cm.
.
PROVENIENS
Direktör Axel Jacobsen, Djursholm (1929-1934)
Svensk-Franska Konstgalleriet, Stockholm (auktion 14-16 mars 1934)
David Hultmark, Stockholm (inköpt på ovanstående auktion)
därefter genom arv till nuvarande ägare
.
UTSTÄLLD
Carl Larsson - Bruno Liljefors - Anders Zorn, katalog N:o 87, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 1930, katalognr 87 (avbildad i utställningskatalogen)
Bruno Liljefors - i det vildas rike, Läckö slott, 1982, utställd i rummet Hav och Kust, nr 5 (med titeln: Uttrar vid havet, solnedgång)
.
LITTERATUR
K. E. Russow: Bruno Liljefors, Fritzes Kgl Hovbokhandel, Stockholm 1929, omnämnd sidan 170, avbildad helsida i färg sidan 171.
Albin Roosval (red.): Svenska hem i ord och bilder, adertonde årgången, Iduns, Stockholm 1930, avbildad i interiör sidan 62 och omnämnd sidan 58
Gösta Vogel-Rödin: Bruno Liljefors - i det vildas rike, utställningskatalog, Läckö slott, 1982, omnämnd sidan 65, katalognr 5 (med fel mått)
.
.
Bruno Liljefors var väl medveten om att de mänskliga föreställningarna om naturen, även hans egna, var starkt hämmande på vad han egentligen ville, att skildra naturen på dess egna villkor, att visa den natur där det finns en ordning efter en sträng nödvändighet. Ty det vilda djuret är ordning och skötsamhet i sig, långt ifrån människans något märkliga och litet nedlåtande föreställning om det "djuriska" och om naturens "grymhet".
.
Efter1890 började Liljefors att måla naturen på ett nytt sätt. Den natur som han nu återgav på sina dukar var mer realistisk än tidigare. Hans natur innehåller inget moraliserande, inga mänskliga charader som kunde verka så underhållande på publiken därför att den i dessa onaturliga skådespel kunde känna igen sina egna dygder och laster. Djuren var hos sig sjäva, de var i vad Liljefors kallar Det vildas rike. Konstnären beskriver den som ser naturen att "ju snabbare hans öga är, desto mer vackert hinner han se men han har ändå en vemodig känsla av att det mesta undgår honom" .
.
Liljefors blev aldrig en av "pariserpojkarna", han kände att han från början hade sin väg utstakad och han följde den. Denna väg som gick till barndomens uppsalaslätt, som fortsatte till skärgården, till jaktstugan på Bullerö och till Österby i Uppland. Han har i sitt måleri visat hur enastående vackert de olika djurens fjädrar och päls överensstämmer i färg med de kärr, träd eller klippor där de lever.
Det var under 1890-talet som havet blev en väsentlig del i Liljefors konstnärskap. Vistelsen på Östra Lagnö 1894 innebar en rad målningar med fågelliv bland kobbar och skär. Den aktuella målningen visar samklangen mellan levande individer - i detta fall uttern - och havsmiljön. Uttern (Lutra lutra) är ett mårddjur med ljusbrun päls som är starkt anpassad för ett liv i vatten. Pälsens färg gör att den lätt smälter samman med klipporna vid havskanten. Dr Russow beskriver målningen i sin biografi om konstnären:
"Även denna tavla kan räknas till kategorien "skyddande likhet". Vattnet är här det väsentliga. Dess färger och former återfinna vi hos allt, som framställts: i de mäktiga klipporna, som avrundats genom isens och vattnets nötning, i djurens kroppsform, i ljuset och färgskiftningarna. Allt detta står i sammanhang med de eviga fysiska lagarna för vågornas former, och är i detta konstverk förenat i fullkomlig harmoni."
Auktionsnummer:
3035
Datum:
2016-12-08