Krubbor från Karl XI:s hovstall karolinsk barock
Klubbat för:
44000 SEK
Utropspris
25 000-30 000 SEK
Beskrivning
KRUBBOR FRÅN KARL XI:s HOVSTALL, ett par, karolinsk barock, ritade av Nicodemus Tessin d.ä., kolmårdsmarmor, urtag för järnring, höjd 35, 163,5 x 59,5 cm, ena med lagning, nagg
PROVENIENS:
Karl XI:s hovstall, Helgeandsholmen, Stockholm
Byggmästare Albert Amundson, Stora Frösunda, Stockholms län
LITTERATUR:
Ragnar Josephson: Tessin, del I, Stockholm 1930, plansch 131, interiörritning till Karl XI:s stallbyggnad av Nicodemus Tessin d.y., här syns krubborna i genomskärning
Valter Elgeskog & Bror Asklund: Marmorbruket på Kolmården, Norrköping 1955, sidan 30f angående krubbornas tillverkning
År 1673 skrev den då artonårige konung Karl XI till bergskollegium och förklarade att han funnit för gott "att låta inrätta Vårt stall på den orten som nu myntet och Vårt bergskollegium är". De båda ämbetena flyttades och det nya hovstallet började anläggas på Helgeandsholmen, efter Nicodemus Tessin d.ä.:s ritningar. En samtida skildring av den italienske diplomaten Lorenzo Magalotti som besökte Sverige 1674, ger en bild av hur det nya stallet kom att se ut. Han ger följande målande beskrivning "för närvarande låter han (Karl XI) bygga ett stall som skall rymma sextio ridhästar. De skall vattnas på sina platser, i det man i varje spilta anordnar en särskild vattenbehållare samt en krubba av inhemsk marmor". Samtiden häpnade över hur påkostat det nya hovstallet var och att hästarna hade finare förhållanden än de flesta av stadens invånare. Karl XI var välkänd för sina hästar, däribland Brilliant, Tott och trotjänaren Kortom, av vilka flera deltog i strid under kungens många fälttåg.
Karl XI utfärdade 1673 det privilegiebrev som gav rättigheter att bryta marmor från Kolmården i större skala. Enligt kontrakt med stenhuggaren Andreas Edter, den 12 mars 1675, beställde Tessin en leverans av "47 st. hästkrubbor av den bäste fasta och vita svenska marmor, som kan finnas vid det nya marmorbrottet [...] att de väl och rätt i sin behöriga form både utan och innan med dess lister och annat sirat uthuggne, skurade och polerade bliva och icke genom någon pålimning av stycken, som med tiden avfalla, kunna fördärvade varda".
1888 beslutade riksdagen att riksbyggnaderna, Sveriges Riksdag och Sveriges riksbank, skulle uppföras på Helgeandsholmen och att Hovstallet skulle flyttas till Artillerigården på Östermalm. Arbetschef vid riksbyggnaderna var från 1889 byggmästaren Albert Amundson, samma år förvärvade han Stora Frösunda dit ett par av krubborna från hovstallet hamnade i samband med rivningen. Ett antal av de gamla krubborna sattes, vid nygestaltningen av Riksplan 1980-1983, upp som en påminnelse om det gamla hovstallets placering.
Auktionsnummer:
2117
Datum:
2016-12-07