Richard Bergh, Porträtt av Berta Dahlman
Klubbat för:
95000 SEK
Utropspris
20 000-25 000 SEK
Beskrivning
RICHARD BERGH
1858-1919
Porträtt av Berta Dahlman
Monogramsignerad RB på baksidan. Olja på pannå, 26,5 x 35 cm.
Med dedikation "Till Berta Dahlman från Emil Sjögrens vän Dick Bergh" (Dick var Richard Berghs smeknamn)
.
Målningen föreställer Berta Dahlman som var gift med Emil Sjögren (1853-1918) som var en svensk organist, tonsättare och pianist som länge sågs som mycket radikal av sin svenska samtid, men som vann en allt större publik. Mot slutet av 1890-talet betraktades han av många som landets främste tonsättare, och även internationellt blev han vid den tiden den mest kände representanten för svensk musik. Särskilt anmärkningsvärd är hans karriär i Paris, där han och hustrun Berta bodde under perioder från 1901 till 1914, och där många konserter med enbart hans musik på programmet ordnades. Han umgicks i dåtidens främsta konstnärskretsar. Carl Larsson, Ernst Josephson, August Strindberg och Richard Bergh tillhörde hans umgänge.
I motsats till de flesta av sina svenska generationskamrater växte Richard Bergh upp i en välbeställd miljö med starka och intellektuella intressen. Han var son till den framstående landskapsmålaren Edvard Bergh som tillhörde kretsen kring målarkungen Carl XV. Richard Bergh var först elev till Perséus, i vars inrättade målarskola han blev kamrat med bl.a. Nordström, Krouthén och Björck, och därefter 1878-81 vid Konstakademien.
Under större delen av 1880-talet var han bosatt i Frankrike, vintrarna i Paris, somrarna i Normandie, Bretagne eller Grèz. Han studerade vid Académie Colarossi och på J.P Laurens ateljé, deltog regelbundet på Salongen och var kommissarie för utställningen Från Seines Strand 1885 (tillsammans med Josephson) och för det svenska deltagandet i världsutställningen 1889. Därefter verkade Bergh i Stockholm, med undantag av åren 1893-96, då han hörde till konstnärsgruppen i Varberg. Han blev under det årtiondet en huvudgestalt i den svenska nationalromatiska rörelsen.
Som en röd tråd genom Berghs konstnärskap går ett intresse för porträttmåleri och många menar att det är med sina porträtt som han nått längst i sin konst. Hos de som skrivit om Richard Berghs porträtt är hans förmåga att tolka modellens själsliv ett ständigt återkomande tema. Axel Gauffin framhöll att för Bergh handlade det inte om att med teknisk skicklighet åstadkomma en yttre likhet utan om "ett inlevande i en ny personlighet".
I det aktuella porträttet har han uppnått en lycklig sammansmältning av franskt och svenskt. En ögonblicksimpression av Berta fångad i snabba penseldrag i 80-talets naturalistiska parismåleri medan persontolkningen når en ömhet och innerlighet som man gärna förknippar med nordiskt kynne.
Auktionsnummer:
3067
Datum:
2016-12-08