Stefan Johansson, Lykta i dis
Klubbat för:
250000 SEK
Utropspris
300 000-400 000 SEK
Beskrivning
STEFAN JOHANSSON
1876-1955
Lykta i dis
Signerad och daterad Stefan -53. Akvarell på duk med av konstnären utförd ram, 42 x 32,5 cm.
.
UTSTÄLLD
Stefan Johansson, Värmlands Museum, Karlstad 2004, katalognr 3
.
LITTERATUR
Stefan Hammenbeck: Bara tiden och livet förslog, Värmlands Museum, 2007, omnämnd sidan 138, avbildad på sidan 161
.
Stefan Johansson var den originella akvarellmålaren i Värmland, solitären i sin generation och konstnären som utvecklade en alldeles egen realism. Johansson förknippades tidigt med porträttmåleri och i synnerhet med bilder av sin mor, som han kallade sin tålmodigaste modell. Han var ingen snabb målare, både ett och flera år kunde gå innan ett porträtt ansågs färdigt. Konstnärskapet präglades av verklighetsstudier och hans finslipade realism blev hans signum. Förutom porträtt och landskap målade han ljusstudier. Fascinationen inför det brinnande gatlyktans ljussken utvecklades med åren till hans stora livstema: Ljuset som bärare av existentiella dimensioner. I en av sina aforismer skrev han "Målningen skall vara ett välljud för ögat, dess högsta uttryck är mystiken i ljuset".
.
Målningarna med ljus, vare sig levande eller elektriskt, hör till Stefan Johanssons viktigaste bilder. Intresset för ljusbrytningar utomhus och inomhus växte till en verklig lidelse och han tröttnade aldrig på att envist analysera och återge dessa fenomen. När han på sitt sätt uppfattade ljuset försökte han också förstå det. Det är i dem som han djupast trängde in i en existentiell frågeställning om människan och tillvaron. Målningen "Lykta i dis" är den sista målningen med motivet ljussken från en gatlykta. Det är en lyrisk nocturne i ytterst känsliga valörer. I den har han gått så långt att ljuset är upplöst som om det hade förångats.
.
Stefan Johanssons arbetsprocess handlade om att läsa in motivet. Han gick alltså ut, ställde sig framför det han skulle måla av och lät sig sedan försjunka in i motivet så intensivt att han nästan förlorade allt grepp om tid och rum. När han etsat in färgerna och reflexerna på näthinnan gick han hem och målade sedan ur minnet.
Han utvecklade en egen teknik där han preparerade linneduk för akvarellmåleri. Han svarade själv för bildernas inramning och han lade stor omsorg att för varje målning skapa en egen ramprofil och välja träslag. Allt som uttryck för en helhetssyn på bilden. Den omsorg som konstnären visade alla moment från bildens tillkomst till att den hängde inramad på väggen gör att tanken går till en uppfattning av det färdiga verket som en slags ikon. Genom en yttre och inre verklighetsinsikt formulerade han ett rent andligt innehåll.
Stefan Johanssons magnifika livsverk med en verklighetsbaserad realism av ett nära nog fotografiskt slag, men med starka inslag av subjektivitet i upplevelsen gjorde honom måhända till en solitär i sin generation. Men denna subjektiva realism gjorde honom till en föregångare till en yngre generation konstnärer vilka började framträda på 1960-talet.
Auktionsnummer:
3046
Datum:
2016-12-08