Anders Widoff, Afasi, glömska och gemenskap: 3
Klubbat för:
Osåld
Utropspris
300 000-325 000 SEK
Beskrivning
ANDERS WIDOFF
född 1953
Afasi, glömska och gemenskap: 3
Signerad och daterad på baksidan A. Widoff 92. Olja på duk, 240 x 176 cm.
PROVENIENS
Christian Larsen, Stockholm
UTSTÄLLD
Anders Widoff, Künstlerhaus Bethanien, Berlin, 6-22 november 1992
Ur Prins Eugens samling samt fem unga samtida, Waldemarsudde, Stockholm, 23 maj - 30 september 1992
Zeitgenössische Kunst aus Schweden, Aargauer Kunsthalle, Aarau och Musée Rath, Genève, Schweitz, 27 mars - 16 maj 1993
Alla namn, Moderna Museet, Stockholm, 30 oktober - 5 december 1993
Anders Widoff, Galleri Christian Larsen, Stockholm 2005
LITTERATUR
Anders Widoff, Künstlerhaus Bethanien, text av Ingela Lind, avbildad
Gertrud Sandqvist, "Waldemarsudde", avbildad
.
En rutig duk? Ett abstrakt mönster? En målad yta? Olika nyanser av grönt? Vad är det vi ser egentligen? Motivet döljer flera bottnar. Den rutiga köksduken är ett vardagligt föremål, som finns där varje dag men samtidigt är så vanligt att det blir osynligt. Den minner också om en tid där rutiga köksdukar hade en självklar plats i våra liv, en tydlig symbol för ett folkhem som inte längre existerar.
Rutorna i sig kan likaväl symbolisera det moderna måleriet, den abstrakta konstens avståndstagande från det traditionella föreställande måleriet. De geometriska mönstren hjälper oss att se förbi bilden och istället närma oss en bakom/framför/underliggande dimension, inte synlig för själva ögat utan något som endast uppstår i betraktarens medvetande.
Den målade ytan är också just det - en duk med färg målat med pensel. Ett konkret objekt som är sig självt nog. Spännram, duk och färg. Den släta ytan ger en känsla av mänsklig frånvaro men tittar man närmare går det att se spåren av handens rörelse med penseln. Det vi ser är både det vi ser och inte ser.
Anders Widoff växlar friskt mellan föreställande/abstrakt måleri, skulpturer, ready mades, texter, teckningar, film och installationer. Den konstnärliga processen är ständigt pågående och föränderlig. "Du blir aldrig färdig och det är som det skall", är en textrad som han har lånat av poeten Tomas Tranströmer. Referenser är ständigt återkommande i hans konst, såväl konsthistoriska som litterära, filosofiska eller rent vardagliga. Inget är för stort eller smått för att sättas under lupp och skärskådas, perspektiven är till för att förskjutas.
Auktionsnummer:
60
Datum:
2018-06-05