Hugo Birger, Ekebacken
Klubbat för:
720000 SEK
Utropspris
600 000-800 000 SEK
Beskrivning
HUGO BIRGER
1854-1887
Ekebacken
Signerad och daterad Hugo Birger Ekebacken Göteborg 1886. Olja på duk, 108 x 149 cm.
Målad på platsen i augusti och september 1886
PROVENIENS
Fröjda Rubenson, née Gumpert
därefter i arv till dottersonen arkitekt Gert Stendahl, Göteborg
Västsvensk privatsamling (inköpt på 1980-talet)
UTSTÄLLD
Konstnärförbundets första utställning, Stockholm 1886
LITTERATUR
Sixten Strömbom: Hugo Birger, Stockholm 1847, avbildad sidan 257, katalognr 237, omnämnd på sidorna 256-261.
"Hugo Birger. var en solskensnatur, en sorglös artistvagabond och målade livets glada utsida. Han målade samvetsgrant och med kärlek till arbetet". Med dessa ord sökte kritikern Georg Nordensvan fånga det väsentliga i konstnärens arbeten: vitaliteten, det lätta handlaget och de färgstarka motiven.
Konstnären föddes som Hugo Birger Peterson 1854 i Stockholm, som son till litografen Sven August Peterson. Han blev moderlös tidigt och togs om hand i hemmet av mormodern. Tidigt upptäcktes hans konstnärliga anlag och han skrevs först in i principskolan för att sedan bli antagen vid Konstakademien 1871. Hans studier drog dock ut på tiden eftersom han led av sjukdom samt att han var tvungen att arbeta vid sidan om studierna. Vid akademien fann han dock snabbt vänner med sin älskvärdhet. Bland de närmaste vännerna fanns Carl Larsson och Carl Skånberg.
Det var i deras sällskap som Hugo Birger knöt förbindelser i en förmögen borgerlig miljö med intressen för konst och konstnärer. Det var genom grosshandlare J. F. Tjulanders stöd som konstnären under sin sista akademitid helt kunde koncentrera sig på studierna. Efter att dessa var avslutade 1877 reste han tillsammans med Skånberg till Paris. Det var under denna period som han bytte sitt namn till Hugo Birger och han ansågs vara "en av de talangfullaste medlemmarna av den svenska kolonin i Paris".
Scenen i den magnifika målningen Ekebacken utspelar sig på gårdsplanen vid Villa Ekebacken i Lerum utanför Göteborg. Vi befinner oss på grosshandlare Jacob Rubensons sommarnöje, en varm och solig septemberdag, och Hugo Birger skildrar familjen Rubenson i ett tillstånd av 'dolce far niente'.
Fru Sigrid Stendahl, hustru till den avbildade pojken Gert Stendahl, skriver om målningen : "Denna stora målning målades under september 1886 på grosshandlare Rubensons sommarställe utanför Göteborg. Hugo Birger gjorde troligen bekantskap med Rubenson genom sin mecenat Pontus Fürstenberg, som var nära vän och senare även besläktad med denna familj. Det är obekant om tavlan var ett beställningsarbete eller om Birger vid ett besök på platsen blivit intresserad av miljön och själv tagit initiativet. Birger bodde en tid på Ekebacken medan han arbetade med tavlan. Han utförde på platsen även två oljeskisser i stort format, den ena utan figurer och den andra med figurerna vid bordet antydda. Målningen fullbordades sedan i fürstenbergska galleriet i Göteborg och sändes på hösten samma år till konstnärsförbundets första utställning i Stockholm.
Husfadern Jakob Rubenson, som sitter vid bordet läsande en tidning, var grosshandlare och tydligen förmögen. Hans fru Fröjda, född Gumpert, Smetanas älsklingselev och sedermera beskyddarinna, vet man betydligt mera om genom litteraturen och hörsägen. Hon sitter på tavlan vid bordet med ett handarbete. Min man, Gert Stendahl, som sitter på hästen, var bara två år när tavlan målades och har inga minnen från den tiden. Hans äldsta syster Ella, åtta år, står med ryggen mot åskådarna och är försedd med docka och rullband. Den andra systern, Vera, sex år, som står till höger på tavlan med skottkärra, minns att hon tyckte det var märkvärdigt att hon fick stå på gräsmattan, vilket annars var strängeligen förbjudet. Barnens mor, familjens äldsta dotter Nicoline sitter vid bordet. Dottern nummer två, Agnes, som står mitt på bilden och drar trähästen, gifte sig med godsägare Philipson på Loddby stuteri. Den unge mannen vid bordet var den ende sonen, Axel, som dog ogift vid unga år. Den yngsta dottern, Elsa Euphrosyne, som tittar ut genom ett fönster, gifte sig med livmedikus Arthur Fürstenberg, en brorson till Pontus."
Målningen Ekebacken blev Hugo Birgers sista grandiosa verk - hans konstnärliga avsked från livet.
Auktionsnummer:
28
Datum:
2018-06-05