Tillbaka till katalog

Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur

Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur
Georg Pauli, Motiv med Visby ringmur

Klubbat för:

12000 SEK

Utropspris

15 000-18 000 SEK

Beskrivning

GEORG PAULI
1855-1935
Motiv med Visby ringmur
Signerad GPauli. Akvarell och blyerts på Whatman´s Water Colour sketching Board tillverkad av Winsor & Newton. Ltd., London, 36 x 48,5
Utförd mellan 1892-94.

Jämför med laveringen Visby från 1893 i Nationalmusei samlingar, NMH 1099/1974

Konstnärsförbundets utställning på Theodor Blanchs Konstsalong i Stockholm våren 1890 var ett genombrott för det naturalistiska åttiotalets friluftsmåleri och samtidigt en föraning om vad som skulle komma att efterträda det: nittiotalets symboliskt och dekorativt betonade stämningskonst. I enlighet med den nationalistiska anda som började bli förhärskande, var de flesta utställda landskapsmålningarna utförda i Sverige: "Alla dessa bilder ägde svenska motiv", jublade Georg Nordensvan i en recension av utställningen.

Våren 1892 hade Georg Pauli i Paris stiftat bekantskap med den nya riktningen "Ordre du Temple de la Rose + Croix" grundad av mystikern och konstkritikern Joséphine Péladan. Som konstkritiker hade Péladan varit den mest dominerande att fördöma impressionism och de av Akademien officiellt sanktionerade konststilarna till fördel för symbolistisk konst. Detta resulterade i sex utställningar av symbolistisk konst, "Salon de la Rose + Croix", associerade med franska avantgarde målare, författare och musiker om spiritualitet och idealism i konsten. Pauli presenterade den nya rörelsen på Konstnärsklubben i Göteborg hösten 1892 i samband med Konstnärsförbundets utställning på Valand. Paulis föredrag kom i hög utsträckning att bidraga till uppkomsten av den s, k. Varbergskolonien.

Georg och Hanna Pauli tillbringade 1892-94 sommarmånaderna i Visby, 1892-93 tillsammans med Richard Bergh och hans hustru Gerda. Paret Paulis egenskap av kunniga och spirituella resonörer betydde mycket för Richard Bergh.

Med sin karakteristiska medeltida stadsmur och särpräglade historia erbjöd Visby en utmärkt miljö för experiment i i romantiskt symbolistiskt riktning. Det är lätt att dra paralleller med till det intresse som 1890-talets symbolister visade för den gamla belgiska staden Brügge. Under 1890-talet fick landskapsmåleriet en mer förtätad och suggestiv ton än tidigare. Det var den själsliga upplevelsen av motivet som var det väsentliga och inte enbart kopierande av naturen. Som Richard Bergh formulerade det (utst. kat, Richard Bergh. Ett konstnärskall, Prins Eugens Waldemarsudde,12 april-23 juni 2002, s. 148):

"En tala skall ej ge naturen sådan den är utan sådan den verkar under en viss sinnesstämning hos betraktaren"

Såväl Georg Pauli, hans hustru Hanna samt Richard Bergh utförde i Visby ett flertal målningar i vilken Visby ringmur figurerar som kuliss (fig. 1-3).

Den 1 oktober 1892 invigdes Konstnärsförbundets första utställning i Skandinavien i Kunstforeningens lokaler i Köpenhamn. I april hade Georg Pauli och Rickard Bergh, utställningens blivande kommissarie, rest till Köpenhamn för att förbereda utställningen. Under sin vistelse passade de på att besöka Den Frie Udstillung, ett sällskap som året innan bildats av sex konstnärer i opposition mot Akademiens traditionella vårutställningar på Charlottenborg vilka bekände sig till syntetisk form och symbolistiskt innehåll, J. F. Willumsen, W. Hammershøi, Harald och Agnes Slott-Möller, Theodor Philipsen, Fritz Syberg och Johan Rodhe. I ett resebrev publicerat i Dagens Nyheter den 25 april introducerade Bergh den svenska publiken för konstnärerna inom gruppen. Enligt S. Strömbom, Nationalromantik och radikalism, Konstnärsförbundets historia 1891-1920, 1965, s. 66 torde Bergh och Pauli, samt den i Varberg bosatte Kreuger, då varit ensamma bland svenska konstnärer om att äga en på självsyn bildad uppfattning om de Köpenhamnska konstförhållandena. I början av oktober. i samband med invigningen av Konstnärsförbundets utställning, besökte Richard Bergh ånyo Köpenhamn i sällskap med Karl Nordström och Nils Kreuger. Under detta besök köpte Bergh, Gauguins målning "Landskap från Bretagne" (Nationalmuseum) från Mette Gad, Gauguins danska hustru (fig. 2). Målningen har kommit att uppfattas som avgörande impulsgivare för det svenska 1890-talets dekorativt orienterade nationella landskapsmåleri. Paulis och Bergs kontakt med de samtida danska symbolisterna, kom att sätta spår i deras konst, vilket den aktuella akvarellen är ett prov på.

Hösten 1893 efterträdde Georg Pauli Carl Larsson som föreståndare för Valands konstskola, en position han innehöll till 1887. Richard Bergh och hans hustru begav sig samma höst till Varberg, där han tillsammans med Nils Kreuger och Karl Nordström etablerade konstnärskolonien som senare kom att bli känd som Varbergsskolan.

Auktionsnummer:

1359

Datum:

2019-06-12