Ampel, 1800-talets första kvartal
Klubbat för:
Osåld
Utropspris
40 000-50 000 SEK
Beskrivning
AMPEL, östersjöarbete i empire, troligen tillverkad i Åbo, dåvarande ryska Storfurstendömet Finland, för fyra ljus, i form av romersk oljelampa, monteringar i brännförgylld brons och stomme i patinerad mässingsplåt, hängande i kedjor med fästen av lejonmaskaroner, ljusarmar i form av örnhuvuden med ljuspipor, botten med avslutande pinjekotte, höjd 85, diameter 50 cm
I början av 1800-talet var Åbo med sina 11 000 invånare det svenska rikets tredje stad näst Stockholm och Göteborg. I motsats till dessa och exempelvis till Lund och Uppsala var Åbo både en livlig handelsstad och en universitetsstad. I jämförelse med svenska samtida amplar så har dessa uteslutande patinerade örnhuvuden, medan man i Frankrike och Ryssland föredrag förgyllda dito. Genom Finlands närheten till Ryssland och i och med att landet integrerades 1809 och bildade det ryska Storfurstendömet Finland så fanns ett naturligt utbyte av idéer och varor.
Under 1800-talets början rådde det, enligt tsarens beslut, i princip införselförbud av utländska lyxprodukter, såsom bronser till Ryssland. Denna protektionism innebar att inkallade bronsgjutare såsom Lancry, Bauman, Bergenfeldt och Schrieber kunde etablera sig i S:t Petersburg och sätta upp verkstäder, där franska bronser utgjorde förlagor för en inhemsk produktion. Fransmannen Jean-Pierre Lancry startade tillsammans med sin landsman, mästaren Michael Pivert, ett bronsgjuteri i S:t Petersburg 1804. Under åren 1804-1807 tillverkade verkstaden bronsföremål till det kejserliga ryska hovet med stor efterfrågan. I Pavlovskpalatset finns flera amplar tillverkade vid Lancrys verkstad, med just förgyllda örnhuvuden.
Auktionsnummer:
1139
Datum:
2020-12-09