Tillbaka till katalog

Erik Olson, Blå figur

Erik Olson, Blå figur
Erik Olson, Blå figur
Erik Olson, Blå figur
Erik Olson, Blå figur
Erik Olson, Blå figur
Erik Olson, Blå figur

Klubbat för:

520000 SEK

Utropspris

550 000-650 000 SEK

Beskrivning

ERIK OLSON
1901-1986
Blå figur
Signerad och daterad Erik Olson 1928. Olja på duk 43 x 43 cm.
På baksidan gåvodedikation: Till min käre vän Otto G som ett litet minne av samvaron i Paris och föredraget i Halmstad den 3.12. Erik O.
PROVENIENS
Konstnären Otto G. Carlsunds samling (i gåva direkt från konstnären)
Svensk privatsamling
Bukowski Auktioner, auktion 515, moderna + contemporary & design", våren 2000, katalognr 22
Privatsamling, Stockholm
UTSTÄLLD
Konstutställningen, Halmstad 1929, katalognr 15
Konkret - Rörelser i nordisk konst under 1900-talet, Dansmuseet, Stockholm 2001, katalognr 64
Vårutställning, Åmells konsthandel, Stockholm 2004, katalognr 33
LITTERATUR
Rolf Söderberg: Den svenska konsten under 1900-talet, Bonniers 1970, avbildad sidan 110, bild nr 33 (med titeln: Puristisk komposition)
Konkret - Rörelser i nordisk konst under 1900-talet, Dansmuseiskrift nr 40, Stockholm 2001, katalognr 64
.
I början av februari 1924 begav sig kusinerna Erik Olson och Waldemar Lorentzon till konstens huvudstad Paris för att träffa den varmt beundrade Gösta Adrian-Nilsson - GAN, som de redan träffat hemma i Sverige fem år tidigare. De två unga fattiga men konsttörstande kusinerna från Halmstad fann sig snabbt tillrätta i Montparnasses konstnärskvarter. De bosatte sig i samma hus som GAN på 86, rue Notre-Dame-des-Champs, där även Fernand Léger hade sin ateljé och konstskola, Académie Moderne. Första mötet med denne konstnärsgigant blev en betydelsefull vändpunkt i de båda svenskarnas konstnärskap.  Kusinerna  började  studera vid Académie Moderne och tillhörde Fernand Légers allra första krets av elever. Erik Olson lärde sig av sin läromästare att bygga upp arkitektoniskt och koncentrerat samt att använda sig av alla tillgängliga plastiska former.
.
Paris var vid denna tid en konstmetropol där det fanns gott om förebilder för unga ditresta konstnärer och där de hade möjlighet att personligen träffas och ta lärdom av varandra. Bland andra träffade Erik Olson landsmannen Otto G. Carlsund som tog med honom till mytiska platser som Le Dôme Café,  La Rotonde och senare även La Coupole. Platser där avantgardet och den intellektuella eliten möttes. Men till slut tog pengarna slut och Erik Olson tvingades återvända till Sverige för att samla ihop medel för att kunna återvända till Paris. 1927 kunde han återigen resa ned och kom då i kontakt med mer puristiska inriktningar. Han fick  bland annat  chansen att möta den holländske konstnären Piet Mondrian i hans ateljé och även Amedée Ozenfant i dennes hypermoderna ateljéhus, ritat av Le Corbusier. Intrycken kom från många håll och under åren 1927-28 målade  Erik Olson  flera verk i sträng kubistisk anda, vilket är märkbart i den aktuella målningen - enkla element med figurer i plan som varieras med raka linjer och kurvor, målade i en pastos teknik i svagtonade valörer.
Erik Olson eftersträvade musikaliskt känsliga färger och en samverkan mellan linje och färg. I målningen Blå figur återfinns Mondrians räta vinklar och svarta linjer, men trots sina kubistiska former utmejslas ändå silhuetten av en person bärande på något liknande en stång.
.
Den 29 mars 1928 skrev Erik Olson hem från Paris: "Sista tiden har jag arbetat kraftigt på nya idéer och håller just nu på med två saker ... Tavlorna är nästan neoplastiska till sin art - raka linjer, knappa kurvor och ett par cirklar i få enkla färger - skarpt och preciast arbetade". Han arbetade även med abstrakta problem vid den här tiden och skapade fram en färgpalett i skiftande valörer med samma grundton som varieras på olika sätt. Han skriver den 12 juli 1928 om sina experiment: "att måla tavlor är som att lösa gåtor, som fordrar både känsla och förnuft, djärvhet och eftertanke. Det är att komma hemliga ting på spåren".

Auktionsnummer:

472

Datum:

2015-10-21