Esaias Thorén, Plangeometrisk komposition
Klubbat för:
390000 SEK
Utropspris
400 000-600 000 SEK
Beskrivning
ESAIAS THORÉN
1901-1981
Plangeometrisk komposition
Signerad och daterad E. Thorén 1930. Olja på pannå, 66 x 121 cm.
PROVENIENS
Bukowski Auktioner, Moderna (Svensk-Franska Konstauktioner), auktion 418, hösten 1981, katalognr 202
.
En plan yta fylld av geometriska former. Av cirklar, rektanglar, kvadrater och skarpa avgränsningar. Ett utsnitt ur en verklighet som inte existerar. Att avbilda ingenting alls utan istället skapa en konkret komposition med enkla geometriska former som inte föreställer någonting alls utom sig själva. Att presentera detta för en konservativ konstpublik i Stockholm 1930. Att bli ifrågasatt, förlöjligad och missförstådd. Men samtidigt - av en och annan - kanske faktiskt nyfiket beundrad. Att av decenniers generationer senare hyllas och erkännas. Vi lyfter på hatten, bockar och tackar alla de konstnärer som varit före sin tid och vågat kämpa på barrikaderna för framtidens konst!
.
En dag 1919 vandrade den då artonårige Esaias Thorén förbi ett skyltfönster i hemstaden Halmstad. Han upptäckte en nästintill självlysande målning och han reagerar närmast fysiskt. Aldrig förr har han upplevt ett så intensivt intryck av en målning - aldrig förr har ha förundrats så av färger och former i en komposition. Målningen är Gösta Adrian-Nilssons (GAN) Sparmanns flygning och under flera dagar återvänder Thorén till skyltfönstret för att beundra målningen. Nu fattade han det avgörande beslutet - det var konstnär han skulle bli!
.
Än skulle det dröja några år innan Esaias Thorén mötte sin förlösare men med tiden skulle GAN fortsätta att vara en stor inspirationskälla för honom. Han började måla med ambitionen att lyckas och 1923 kommer han så i kontakt med Axel Olson och Sven Jonson som i Hallandsposten annonserat efter målarkamrater. Tillsammans bildar de konstföreningen "De unga" och Axel - som redan har varit i Berlin och studerat hos den ryske skulptören och målaren Archipenko, blir naturligt nog deras lärare. Målet är naturligtvis att sälla sig till konstnärsbohemet på kontinenten och efter ett tag har Esaias, som av sina vänner kallas Isse, och Sven Jonson lyckats spara tillräckligt många slantar för att bege sig till huvudstaden och Carl Wilhelmsons målarskola.
.
Men - skam den som ger sig! Drömmen om det lockande avantgardelivet i Paris är bestående och snart är så Thorén och Jonson äntligen på väg till det ack så romantiserade konstnärsmeckat. Reskassan är beräknad till fem månader men redan efter fyra tvingas de båda till Gare du Nord och stiga på tåget hem igen. Intrycken, såväl de konstnärliga som de härligt utsvävande sociala övningarna de varit del av, är dock av sådan väsentlig betydelse att de båda är förändrade för all framtid. En utställning hanns med i Paris, på Maison Watteau och Gösta Erlandsson konstaterar träffande att:
.
"Temperament saknar de inte, den tekniska färdigheten för förvånansvärt långt driven. Jag tror att löftets stjärna lyser över de båda ungdomarna... Thorén är onekligen den mest konstruktivt lagde..."
.
Och ack så rätt han hade, skulle åren vittna om. Thorén och Jonson öppnade efter hemkomsten till Halmstad en reklamateljé i kombination med målarskola, Modern reklam. Detta blev en samlingsplats för stadens konstnärer och intellektuella, här levde de nästan som i Paris. Och här träffas de så - Thorén och GAN - för första gången personligen genom maskiningenjör Egon Östlund, en central figur för såväl GAN och den framtida Halmstadgruppen. Och när vi ändå är inne på ämnet så var det ju just hemma hos nyss nämnde Östlund som Halmstadgruppen för första gången såg dagens ljus i augusti 1929. Under helt informella förhållanden bestämde sig vännerna Esaias Thorén, Sven Jonson, Axel och Erik Olson, Waldemar Lorentzon och Stellan Mörner att göra gemensam sak och att sex var starkare än en. Något som decennierna också skulle visa var helt sant - gruppen upplöstes först då den förste av dem, Stellan Mörner, gick ur tiden 1979.
.
Det var en synnerligen spännande och omvälvande tid för grupperingen under de närmaste åren. Alla hade de varit på kontinenten och influerats av de internationella strömningarna. Inspirerade av stora dominanter som Léger, Archipenko, Ozenfant och andra, utvecklade de sin egen personliga stil. Nu väntar också en intensiv period av utställningar som avlöser varandra. Mycken kritik får de utstå men övertygelsen tvekar de aldrig om.
.
Under våren 1930 uppstår det i Europa två separata grupperingar abstrakta målare från öst och väst. Det är Cercle et Carré (cirkeln och kvadraten) och Art Concret. Den gemensamma ambitionen var att olika abstrakta strömningar skulle förenas till en konst som skulle kunna harmoniera väl med tidens arkitektur och stadsbyggnad. Till grupperingen Art Concret hör de Otto G. Carlsund och han anordnade i anslutning till Stockholmsutställningen 1930 en, med dagens mått mätt, magnifik utställning på Parkrestaurangen under mottot "jämvikt, kraft, klarhet, perfektion." På en restaurangvägg samlades verk av de största abstrakta konstnärerna, som Léger, Moholy-Nagy, Charchoune, Arp och en Mondrian hade priset 400 kronor. Här deltog också en liten grupp svenska konkretister, förutom Carlsund själv också GAN, Eric Grate, Sven Jonson, Stellan Mörner, Erik Olson och så Esaias Thorén. Utställningen missförstods totalt av publiken och blev en fadäs för Carlsund, nästan ingenting såldes och ofta benämns detta som det stora "konkretistfiaskot."
.
Men nu var det ju faktiskt så att ett och annat lyckosamt minne lämnade utställningen efter sig, den 11 oktober skriver Thorén till Mörner:
.
"Egon fick brev från Carlsund i lördags där han meddelar att den unge (f.d. lovande) Halmstadkonstnären E. Thorén, Storgatan 13, sålt ett konstverk till direktören för Parkrestauranten. Priset var visst 80 kr. Jag blev så glad, så glad käre Stellan. Ja du vet själv hur tokig man blir när man lyckas sälja".
Auktionsnummer:
336
Datum:
2015-10-21