Gösta Adrian-Nilsson, Figur med spegel
Klubbat för:
950000 SEK
Utropspris
1 000 000-1 200 000 SEK
Beskrivning
GÖSTA ADRIAN-NILSSON
1884-1965
Figur med spegel
Signerad GAN. Olja på duk, 61 x 50 cm.
Utförd 1923
PROVENIENS
Bukowski Auktioner, Moderna + Contemporary & Design, våren 2001, katalognr 189A
UTSTÄLLD
GAN - retrospektivt, Liljevalchs Konsthall, Stockholm 1958, katalognr 99
I Légers ateljé, Mjällby konstgård, Halmstad 1994
.
"I varje fall kan man lika litet förneka allvaret och energien i Adrian-Nilssons konst som hans talang. Från vår efterblivna och filiströsa ståndpunkt kan det icke sägas annat än att han med hjältemodig och opraktisk envishet bedriver formell exercis med en av de färdigheter, som den blivande konstnären har att utöva, men det måste också sägas, att han exercerar den med mästerskap."
Orden ovan är signaturen H. W-Ns i Nya Dagligt Allehanda 1923.
.
När Gösta Adrian-Nilsson (GAN) anlände till Paris sommaren 1920 inleddes ett nytt kapitel i hans konstnärliga skapande. Som en av våra få avantgardistiska pionjärer hade han under nittonhundratalets inledande decennier arbetat sig fram till den stora internationella scenen. Han var, som han själv benämnde det, "en outsider". En som vandrade sin egen väg och aldrig räddes öppna nya dörrar, bakom vilka nya världar skulle öppna sig.
.
GAN flyttade efter en tid i Paris in i "86:an", 86 rue Nôtre-Dame-des-Champs i Montparnasse, en adress som för alltid kommer att förknippas med vår svenska modernism. Här hade Léger sin ateljé och akademi där många av de skandinaviska aspiranterna samlades, här bodde vid sidan av GAN bland annat skulptören Arvid Källström och hans fru, som i några månader lånade ut sin lägenhet till Erik Olson och Waldemar Lorentzon och i takvåningen återfanns Sigrid Hjertén och Isaac Grünewalds ateljé och bostad.
.
Under tiden i den franska huvudstaden visar sig GANs experimentlusta och mångsidighet alldeles särskilt. Han söker hela tiden för att vidareutveckla sitt formspråk och inspireras tacksamt av intryck från de olika modernistiska inriktningarna. Samtidigt är han långt ifrån någon efterapare utan lyckas istället presentera ett måleriskt språk som skiljer sig från sina kollegors. Det är var nu som GAN utvecklade ett allt mer geometriskt formspråk, och det var också nu som manifestens och programskrifternas tid var kommen. GAN var inte sen med att uttrycka de egna teorierna och gör så genom skriften Den gudomliga geometrien författas 1921 och publiceras året därpå, där det bland annat står att läsa:
.
"Ty i konsten, och endast där, kan det Eviga gestalt - bindande sig vid materien i färger, linjer, former efter den ursprungliga, den världsskapande lagens principer - och dessa eviga principer, gemensamma för den under mikroskopet levande atomen lika fullt som det för vår syn ofattbara världsrummet - den innefattas i den geometriska konstruktionens lag."
.
Kort efter att GAN anlände till Paris introducerades han i musikkretsar där det experimenterades med balett till abstrakt musik och koreografi. Han kom så i kontakt med såväl den Ryska som den Svenska Baletten vilka presenterade skandalomsusade föreställningar i abstrakt kubistisk anda. Precis som sin gode vän Léger fascinerades GAN av samspelet mellan teknikaliteter, maskiner och människan som maskin. Således bryter han, som i Figur med spegelner sin gestalts kroppsdelar till olika abstrakta formationer som sammanfogas till en helhet. GAN visar oss återigen prov på sin mästerliga måleriska kvalitet och särpräglade känsla för kompositionens kraftfulla dynamik.
Auktionsnummer:
513
Datum:
2015-10-21