Sigrid Hjertén, Skördemaskiner och lyftkran
Klubbat för:
5000000 SEK
Utropspris
5 000 000-7 000 000 SEK
Beskrivning
SIGRID HJERTÉN
1885-1948
Skördemaskiner och violett lyftkran
Signerad Hjertén G. Olja på duk, 116 x 89 cm.
Utförd 1916
Nr 322 i familjen Grünewald-Hjerténs egen verkförteckning
.
Införselmoms 12% tillkommer på klubbat belopp
Import VAT 12%
.
PROVENIENS
Gösta och Gunhild Åhléns samling, Stockholm (inköpt direkt från konstnären sannolikt på 1930-talet)
därefter i arv till nuvarande ägare
UTSTÄLLD
Impressionism Expressionism - Två dominerande rörelser i den moderna konsten, Riksförbundet för bildande konst, Vandringsutställning 39, 1945-46, katalognr 55
Sigrid Hjertén - Minnesutställning, Riksförbundet för bildande konst, Vandringsutställning 67, 1949, katalognr 15
LITTERATUR
Carl Palme: Sigrid Hjertén, Bonniers förlag 1936 (omnämnd under år 1914)
Folke Holmér: Stockholm sett av 1900-talets målare, SAK publ LXXI, Stockholm 1962, avbildad helsida i färg mot sidan 65 (felaktigt daterad 1918)
.
I MODERNITETENS GRÄNSLAND
.
Vid sidan av Carl Larsson och hans familjs hem i Sundborn torde inget konstnärshem med ateljé vara så välkänt som Sigrid Hjerténs och Isaac Grünewalds på Katarinavägen i Stockholm. Dit flyttade familjen på våren 1914 och eftersom vägen till Paris stängdes under kriget är det vid Katarinavägen som det mesta av de båda makarnas måleri under åren 1914-1918 tillkommer. Det är också här sonen Ivàn växer upp under en del av sin barndom. Utsikten från ateljé och lägenhet var storslagen. Den rymde ett panorama som innefattade dåtidens Slussen, Gamla stan, Skeppsbron, nedre Norrmalm, Skepps- och Kastellholmarna samt, alldeles under fönstren, Stadsgården med sin livliga sjöfart. Den rymliga lägenheten skulle också bli en samlingspunkt för ett konstnärligt och litterärt Stockholm som saknade Paris kaféer. Allt detta, familjelivet, festerna och den levande staden möter vi i båda konstnärernas verk från dessa år. Utanför fönstren: Moderniteten i form av tåg, spårvagnar, ångbåtar, lyftkranar och den last som passerade kajen. Innanför fönstren: Familjelivet, vännerna, festerna men också, för Sigrid Hjertén, spänningarna i äktenskapet och mindervärdeskänslorna. Här målar hon Den röda rullgardinen och Kvinna i röd interiör, målningar i vilka hon, med psykologisk skärpa, beskriver sin situation.
.
I denna miljö tillkommer Skördemaskiner och violett lyftkran, en av många målningar som skildrar den växlingsrika och dynamiska Stadsgården. I den här målningen förenar konstnären inne och ute på ett sätt som både hon och hennes make hade sett läraren Henri Matisse göra. Vi ser det stora fönstret med sin gardin invid vilken en oproportionerligt liten kvinnogestalt står och tittar, snarare på oss än på det som sker där ute. Året innan hade Sigrid Hjertén målat skördemaskinerna och de dubbelförtöjda båtarna med sina tomma lastrum, i en målning som i dag finns i Moderna Museet. Men då var fågelperspektivet snävare. Landskapet finns bara i form av en liten skvätt av Saltsjöns vatten i övre, vänstra hörnet. Här skildras stadens moderna liv utan blickar tillbaka mot familjens värld. Vad som, med all sannolikhet, är konstnären och hennes son har vågat sig ut i den stökiga värld av järnvägsspår med godsvagnar, skördemaskiner och lastpråmar i vars tomma bukar de står och tittar ner.
.
I Skördemaskiner och violett lyftkran är stämningen en annan. Kvinnan i fönstret ser ut som om hon tillhörde en annan tid än den som finns där utanför. Hennes toilette och frisyr för snarare tanken till 1700-tal. Perspektivet glider över verksamheten i Stadsgården och vi får en skymt av Kastellholmen med Kastellet där skärgården, en annan värld, tar sin början. Precis som när det gäller personerna i Moderna Museets målning kan man tänka sig att kvinnan i fönstret är konstnären själv. Det är i så fall en av många gånger som hon framställer sig själv, i förminskad form, i olika miljöer. Hennes närvaro blir till en fråga, ställd till betraktaren, om var hon hör hemma, i familjens ombonade och trygga värld eller där ute i det moderna.Hennes tveksamhet hindrar henne inte från att, fylld av målarglädje, ta sig an de nylackerade lantbruksmaskinerna och den svängande lyftkranen. Sigrid Hjerténs kluvenhet inför sina roller som mor, som kvinna och som konstnär skulle, så småningom leda henne in i sinnessjukdom. I Skördemaskiner och violett lyftkran har hon gjort stor poesi av de frågor hon bar på inför livet i den trygga våningen och inför den moderna världen där utanför. Vi möter henne precis i gränslandet.
.
Olle Granath
Auktionsnummer:
484
Datum:
2015-10-21