Tillbaka till katalog

Waldemar Lorentzon, Stilleben

Waldemar Lorentzon, Stilleben
Waldemar Lorentzon, Stilleben
Waldemar Lorentzon, Stilleben
Waldemar Lorentzon, Stilleben
Waldemar Lorentzon, Stilleben
Waldemar Lorentzon, Stilleben

Klubbat för:

Osåld

Utropspris

50 000-70 000 SEK

Beskrivning

WALDEMAR LORENTZON
1899-1984
Stilleben
Olja på duk, 61 x 46 cm.
Intygad på baksidan av Viveca Bosson, dotter till Erik Olson och grundare av Mjellby Konstmuseum, Halmstad.
PROVENIENS
Artur Norström (?-1962), därefter i gåva till hans dotter
.
Året är 1924 och staden Paris. Waldemar Lorentzon, en av den moderna svenska konstens förgrundsfigurer och sedermera medlem av Halmstadgruppen har anlänt till konstens centrum tillsammans med sin kusin Erik Olson. I februari 1924 kommer de till Paris för att påbörja sina studier vid Légers målarskola Académie Moderne. Den åttonde februari knackar Olson och Lorentzon på hos den svenske konstnären GAN, Gösta Adrian-Nilsson, på 86, rue Notre-Dame-des-Champs där också Léger har sin Académie Moderne. Från den första mars får de hyra skulptören Arvid Källströms båda rum i "86:an" där de blir granne med Grünewald och GAN, berättar Viveka Bosson i sin bok "En sökares drömmar och visioner". Från sitt fönster kan de titta rakt in i Légers privata ateljé och i bottenvåningen ligger hans nyöppnade akademi.
.
Det här är en tid fylld av optimism i Paris efter första världskrigets slut. Tron på moderniteten, tekniken och maskinernas förmåga att bygga upp en ny värld är stark. Konsten ska ut på gatan till folket, anser Léger och flera andra konstnärer. Légers skola innebar att allt tillfälligt och insmickrande skulle bort, "ner med impressionismen" var slagordet. Han lärde eleverna att ta för sig av former omkring dem, trafikskyltarnas skivor, fabriksskorstenarnas tuber. Hans kubism kallades därför skämtsamt för "tubism". Man lärde sig att bygga en bild utifrån kontrasterande färger och former, arkitektoniskt, koncentrerat och i rena klara och oblandade färger, direkt från tuben.
.
I november 1925 är Lorentzon tillbaka i Paris och han kommer att stanna där till i juli 1926. Den här gången målar han på egen hand från sin ateljé i Maison Watteau, men står i kontakt med Léger och den franske målaren Amédée Ozenfant, som han nu har blivit bekant med och som ryckt in och börjat hjälpa Léger med undervisningen på Académie Moderne.
Ozenfant hade 1918 grundat stilinriktning "purismen" tillsammans med arkitekten Le Corbusier, som en kritik mot att kubismen förvandlats till enbart dekoration. Det måste vara möjligt med en renodling samtidigt som betraktaren ges möjlighet till association. Lorentzon plockar upp en del av Ozenfants måleri i sina bilder.
.
I det här stillebenet kan dels skolningen under Léger anas, genom linjeteckningen, men man förstår att Lorentzon även kommit i kontakt med Ozenfants måleri. Det sätt som tillbringarna och glaset i silhuett placeras på i stillebenet är väldigt karaktäristiskt för Ozenfants måleri vid den här tidpunkten. Mycket talar för att Lorentzons målning kan ha tillkommit vid parisvistelsen 1926. Måleri av Lorentzon från den här perioden är mycket sällsynt och ovanligt.

Auktionsnummer:

346

Datum:

2015-10-21