Peter Dahl, Tåg i himlen
Klubbat för:
Osåld
Utropspris
300 000-350 000 SEK
Beskrivning
PETER DAHL
1934-2019
Tåg i himlen
Signerad och daterad PETER DAHL - 1998. Olja på duk, 126 x 174 cm.
UTSTÄLLD
Se tillbaka och blicka framåt, Prins Eugens Waldemarsudde 20 mars - 24 maj 1999, katalognr. 107
Peter Dahls världar, Sven-Harrys konstmuseum, 4 maj - 19 augusti 2018
LITTERATUR
Se tillbaka och blicka framåt, Utställningskatalog Prins Eugens Waldemarsudde
Peter Dahls världar, avbildad s. 112.
Molnen fick tidigt en plats i Peter Dahls måleri. Till en början på 1960-talet främst som bakgrund till den högst verkliga fantasivärlden Caribanien som det ständigt byggdes på i familjens största rum. Bakom staden med det kejserliga palatset och de frustande järnvägsstationerna, över savannerna och runt bergskedjorna tornade de mäktiga molnformationerna upp sig på väggarna.
Men det var med flytten 1975 till den nya ateljén högst upp i Aspudden som molnen etablerades som motiv i konsten. Han kom från en fönsterlös källarskrubb i Huddinge till en milsvid panoramautsikt över Stockholm. För att inte fastna i hänförelsen blev han tvungen att först måla av sig utsikten i en serie målningar där han utforskar landskapet på samma metodiska och temperamentsfulla sätt som han under så många år utforskat den mänskliga modellen. Därefter kunde han mer ostört fortsätta sitt arbete, medveten om att den nya ateljéns rymd och ljus kommit att för alltid påverka hans måleri.
I mitten av 1990-talet kom en ny serie med vyer från ateljén som en utandning efter alla år med uppmärksamhet efter det stora genombrottet med bilderna till Bellmans Fredmans epistlar. Tåg i himlen målades året innan en stor retrospektiv utställning på Waldemarsudde. Det var en brytningstid. Han stod inför att ingå ett både lyckligt och livslångt äktenskap. Snart skulle han också bli en glad folkpensionär. Men liksom det började bli jobbigt att gå de fem trapporna upp till ateljén i Aspudden, blev det också allt svårare att uppehålla balansen mellan den vanliga verkligheten och Caribanien, den enorma fantasivärld på planeten Cellus som Peter byggt upp och levt med parallellt sen femårsåldern. Trettio tusen tennsoldater skulle formeras, hamnar anläggas, järnvägar dras och stationer byggas. Tidningar skulle ges ut och en omfattande atlas över hela Cellus låg för tryckning. Ett helt livs energi hade lagts på detta samspel mellan världar. Verkligheten satte ständigt avtryck i Caribanien. Konsten hämtade kraft från kejsar Peter den förstes rike vars hovmålare heter Peter Dahl.
Men orosmoln hade funnits redan tidigare. Vad som skulle vara en värld som man när som helst i sin barnsliga fantasi kunde träda in i, hade börjat växa själva skaparen över huvudet. Världen blev i allt högre grad en ohanterlig samling av leksaker och dokumentation som måste hållas i schack. Och till vad tjänade de pampiga tennsoldatsparaderna och den allt större armén när det ändå inte fanns några att slåss mot? "Man saknar fienden som man saknar bortgångna lekkamrater", skriver Peter Dahl i en återblick.
Att tåget med det kejserliga emblemet i Tåg i himlen tomt och till synes planlöst störtar ner i ett hav av moln är inte ett farväl till Caribanien, men en erinran om att allt har sin tid och att kejsaren och konstnären för att mäkta med till slut måste välja vad som är det verkliga. Några år senare gjordes ett antal mindre målningar med scener från det uppbyggda Caribanien och kanhända utgör konstnärens levande gestaltning av sina leksakståg och tennsoldater en tolkning av vad som är just det verkliga.
Caribanien kom att uppstå i sin förmodligen största prakt någonsin i en ny ateljé, men kanske mer i form av en pensionerad kejsares sysselsättning än i barnets övertygelse om att när man träder in genom portarna så befinner man sig på Universums Golv.
Christoffer Dahl, 2021
Auktionsnummer:
421
Datum:
2021-05-25