Stina Forssell, Stilleben med ros i vas
Klubbat för:
12000 SEK
Utropspris
12 000-15 000 SEK
Beskrivning
STINA FORSSELL
1906-1970
Stilleben med ros i vas
Signerad och daterad S. F. 1959. Olja på pannå, 27,5 x 20 cm.
På baksidan av pannån, motiv av glasvas med speglingar mot bordskant vid ett fönster.
LITTERATUR
Mimi Håkanson, Stina Forssell - flickan som gjorde vad som föll henne in, Bohuslän Årsbok 1988, årgång 10, Uddevalla 1988
Mimi Håkanson Bramfors, Stina Forssell 1906-1970, Småskrifter utgivna av Bohusläns museum, nr 31, Uddevalla 1991
Stina Forssell var född i Skellefteå men flyttade 1911 och växte upp i Uddevalla. Hon var enda barnet i en välbärgad familj där hennes far var läkare och i skolan såg hennes teckningslärare hennes stora talang och understödde hennes konstnärliga ådra. Hon studerade vid Edvard Berggrens målarskola i Stockholm 1924. Våren 1927 kom hon in på konsthögskolan, som var en del av Konstakademien. Hon var ambitiös och talangfull och hon fick många erkännanden. 1928 erhöll hon Konstakademiens stipendium, en penningbelöning, 1929 Konstakademiens lovord och 1930 erhöll hon den hertigliga medaljen (Oscar I). Stina Forssell blev snabbt medelpunkten i kamratkretsen och hennes entusiasm och glada humör smittade av sig. Samma år 1930 gifte hon sig med konstnärskollegan Holger Eneqvist, men äktenskapet varade inte så många år och hon gifte aldrig om sig.
Som lärare på konstakademien hade Stina Forssell bl a Olle Hjortzberg. Att hon tagit starka intryck av honom framkommer i hennes många utsökta blomsterstilleben. Liksom Hjortzberg hade Stina Forssell en speciell känsla för material med lyster som glas, silver, blankpolerade möbler och speglar.
År 1930 tog Stina Forssell ledigt från konsthögskolan och for till Frankrike. Hon ville vidga sitt kunnande och skrev in sig vid Maison Watteau i Paris och vistelsen i Frankrike varade ett år. År 1932 var hon tillbaka i Stockholm på Konstakademien. En dag 1937 ringde Stinas gamla barnsköterska och tipsade om en lägenhet på Drottninggatan 34. Det var en stor generös ateljévåning fyra trappor upp och den kom att bli Stinas hem och fasta punkt under nästan hela hennes liv. Lägenheten var omodern och till en början utan kök och badrum, men man kunde tända en brasa i vardagsrummet och ha det "koseligt" som Stina sa. Hennes hem blev snart en samlingsplats för hennes många vänner, vilka främst var konstnärskollegor, författare och andra människor med s k fria yrken.
Under 1940-talet arbetade hon även som illustratör till artiklar och noveller i bl a tidningarna Idun och Svenska Dagbladet. Hon gjorde sig känd som en god porträttmålare och hon fick ständigt beställningar. Enligt vännerna var hon kvick och rolig på ett okonventionellt sätt och hjälpte gärna ekonomiskt strandsatta kollegor. Hon var en trogen vän. Dessutom var hon en stor djurvän och älskade hundar. Hon gick ofta långa promenader ut mot Blockhusudden i Stockholm med sin lilla tax och då alltid iförd sin gröna lodenrock och med en basker eller en jägarhatt med fjädrar i.
På 1960-talet köpte hon ett sommarhus i Maglehem på Österlen i Skåne, där hon kom att tillbringa mycket tid och fick mycket inspiration. Hösten 1970 omkom hon tragiskt i en bilolycka. När testamentet öppnades visade det sig att hon hade testamenterat sin samlade konst, ca 650 tavlor och teckningar, till dåvarande Uddevalla museum (idag Bohusläns museum). Staden Uddevalla låg henne varmt om hjärtat och i staden hade hon varit känd som doktor Forssells dotter och det var här som hennes konstnärliga talanger tidigt uppmuntrades av en entusiastisk teckningslärare.
Auktionsnummer:
413
Datum:
2021-05-25