Tillbaka till katalog

Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch

Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch
Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch
Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch
Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch
Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch
Carl Gustaf Hellqvist, Karl XII i Rügen, tusch

Klubbat för:

4 800 SEK

Utropspris

6 000 SEK

Beskrivning

HELLQVIST, Carl Gustaf (1851-1890): Karl XII i Rügen, signerad C.G.Hellqvist. München, tusch upphöjd med vitt på papper fäst på kartong, 22x33 cm
.
Slaget vid Stresow den 5 november 1715 var Karl XII:s sista fältslag och det var även första gången han förlorade ett slag under vilket han personligen ledde den svenska armén. Under inget annat fältslag var styrkeförhållandena mer ojämna än vid Stresow, den svenska armén bestod av omkring 2 000 man och anföll ett befäst läger med en 11500 man stark armé bestående av danskar, norrmän, preussare och sachsare.
.
Bakgrunden till slaget var att en anti-svensk koalition inledde en belägring av Stralsund 1715 för att beröva Sverige dess sista brohuvud på kontinenten. Stralsund kunde dock försörjas från ön Rügen och den anti-svenska koalitionen samlade därför en expeditionskår bestående av 11 000 man infanteri och 3 500 man kavalleri som skulle landstiga på ön och erövra den. Transportflottan avseglade från Greifswald den 1 november och hotade att landstiga vid Palmer Ort. Där väntade dock Karl XII på dem och han förfogade över drygt 4 000 man på Rügen. Flottan seglade istället till Stresow som försvarades av endast 20 dragoner och den 4 november hann de landsätta hela infanteriet och en mindre del av kavalleriet innan Karl XII anlände till Stresow på kvällen. För att förhindra att Rügen föll till fienden valde Karl XII att attackera det befästa lägret kl. 3 på natten i hopp om att kunna upprepa bedriften vid Narva 15 år tidigare. Med endast två bataljoner mot fiendens 14 var uppgiften dock mycket svår och även om endast tre dansk-norska bataljoner berördes av striden misslyckades de svenska trupperna två gånger att bryta igenom fiendens front. Vid det sista försöket blev Karl XII skjuten i brösten och svenskarna avbröt slaget. Koalitionens kavalleri (sachsare och preussare) skickades ut för att bekämpa den svenska armén men det svenska kavalleriet var dubbelt så starkt och hävdade sig väl så det blev aldrig aktuellt att förfölja de retirerande svenskarna. De följande dagarna föll Rügen i fiendens händer utan något större motstånd från den svenska armén som via Alte Fähr drog sig tillbaka till Stralsund som i sin tur föll den 22 december.
.
Carl Gustaf Hellqvist är Sveriges mest kända historiemålare under 1800-talet. Hans mest kända målning är "Waldemar Atterdag brandskattar Visby, 1361" (Nationalmuseum). Efter avslutade studier vid Konstakademien, bosatte sig Hellqvist 1877 i Munchen.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

248724

Datum:

2014-06-01