Tillbaka till katalog

Egron Lundgren Kollektion Vasa Konst

Egron Lundgren Kollektion Vasa Konst
Egron Lundgren Kollektion Vasa Konst
Egron Lundgren Kollektion Vasa Konst
Egron Lundgren Kollektion Vasa Konst

Klubbat för:

6 200 SEK

Estimate

4 000 SEK

Description

EGRON LUNDGREN (1815-1875), Människor vid lägerplats, Indien, osignerad, utförd i Indien 1858-59, blandteknik, 15,5x26,5, intyg a tergo av Karl Asplund
PROVENIENS: Wyfold Court, Reading, England,

Egron Lundgren brukar kallas den svenska akvarellkonstens fader. Som en av de absolut främsta inom denna teknik blev han den stora inspirationskällan för Anders Zorn. Efter resor till Italien och Spanien under 1840- och 50-talet kommer Egron 1853 till London, där han snabbt gör sig ett namn i konstnärskretsar och i sällskapslivet. Han blir introducerad hos drottning Victoria - en intresserad samlare av akvareller - och får beställningar på att måla barndop och mottagningar för albumen i Windsor.
Tack vare sin goda relation till den engelska drottningen får Egron Lundgren under åren 1858-59, som en av de första krigstecknarna i modern mening, skildra seapoyupproret i Indien på uppdrag av den berömda konsthandeln Agnew & Sons. Under drottningens personliga beskydd reser Egron med den engelska arméns högkvarter. Han återvänder till England efter ett år och ställer med stor framgång ut omkring 500 blad från resan. Dessa reportagebilder från upproret i Indien - ibland utförda i en för tiden närmast unikt modern stil - är ansedda som de främsta i konstnärens produktion och näst Zorns akvareller, den mest lysande företeelsen i det svenska akvarellmåleriet. Tack vare lyckliga omständigheter kom akvarellerna att bevaras i England i oskingrat skick under lång tid, den sista tiden som den kända Wyfold Court-samlingen, innan de 1929 inköptes av Karl Asplund för Bukowskis konsthandel i Stockholm. Förutom uppdraget från Agnew & Sons gjorde dessutom den engelska drottningen en mindre privat beställning från Indienresan och dessa verk finns bevarade i det engelska kungahusets samlingar.
Under åren i London deltog Egron Lundgren flitigt i utställningar. 1864 invaldes han i det ansedda och aristokratiska sällskapet Society of painters in watercolours, som en av endast cirka 30 medlemmar. Efter konstnärens bortgång instiftade Konstakademien "Egron Lundgrens medalj", vilken delades ut till framstående svenska akvarellmålare.

Condition

Auktionsnummer:

323849

Date:

2015-09-13