Tillbaka till katalog

Alfred Wahlberg Kollektion Vasa Konst

Alfred Wahlberg Kollektion Vasa Konst
Alfred Wahlberg Kollektion Vasa Konst
Alfred Wahlberg Kollektion Vasa Konst
Alfred Wahlberg Kollektion Vasa Konst

Klubbat för:

13 000 SEK

Utropspris

8 000 SEK

Beskrivning

ALFRED WAHLBERG (1834-1906)
Kvinnor på bänk
(troligen motiv från Bois de Boulogne, Paris), osignerad, olja på duk, 32,5x46 cm
Intyg a tergo av konstnärens barnbarn, Märta Wahlberg:
"TAVLAN UTFÖRD AV
MIN FARFAR
ALFRED WAHLBERG
INTYGAS HÄRMED
ÖREBRO 25/11 -86
Märta Wahlberg"
HISTORIA:
Ingen annan konstnär torde ha haft så stor betydelse för det moderna måleriets utveckling i Sverige som Alfred Wahlberg. När han år 1866 begav sig till Paris kom han att för all framtid ändra den svenska konsthistorien. I Corots och Daubignys landskapsmåleri fann Wahlberg en musikalisk naturkänsla som var besläktad med hans egen. Trots de stora framgångar han tidigare skördat med den düsseldorfska metoden övergav han den helt och hängav sig i stället åt det parisiska sättet att måla. När Alfred Wahlberg under Fransk-tyska kriget 1870-71 tillfälligt återvände till Sverige och för första gången visade sitt nya måleri i det forna hemlandet förfasades många över vad de såg. Inför en av hans franska målningar utbröt den gamle konstnären G. W. Palm: "Kan då i Herrans namn ingen människa se att karlen är galen!". De unga akademieleverna var däremot lyriska. Carl Fredrik Hill skrev hem till sin mor: "Jag kommer aldrig att måla i Berghs, utan i Wahlbergs stil. Där hänger på konstutställningen ett månsken af W. som gör ett öfverväldigande intryck. En tafla af B., som också exponeras, gör samma effekt i förhållande till den förra som ett grönt plank i förhållande till Guds fria natur."
Alfred Wahlberg öppnade på så vis ögonen för Hill och en hel generation unga konstnärer. Därmed kom han att helt förändra den svenska konstens utveckling. En som tidigt insåg denna betydelse var August Strindberg. Redan 1879 skrev han att Wahlberg hade "brutit bana för en hel generation, som ännu, utan hans ingripande, skulle varit bunden vid föråldrade och därför dåligt vordna manér".

I Frankrike räknades Alfred Wahlberg som en av tidens främsta konstnärer. På den så viktiga Salongen i Paris hängde hans målningar på hedersplats och han belönades med flera medaljer och utmärkelser. Ledande konsthandlare som Goupil i Paris och Knoedler i New York köpte hans målningar och placerade dem hos kunder runt om i världen.

Konditionsrapport

Duklagningar

Auktionsnummer:

324006

Datum:

2015-09-13