Tillbaka till katalog

Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst

Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst
Helmer Osslund Kollektion Vasa Konst

Klubbat för:

14 000 SEK

Utropspris

15 000 SEK

Beskrivning

HELMER OSSLUND (1866-1938)
"Modellstudie för Gauguin", signerad och daterad Helmer Osslund Paris 1894 samt dedikation "Den här D(amen?) ska du ha! (..)!"
olja på papper fäst på pannå av papp, 28x36,5 cm
Betitlad a tergo: "Modellstudie för Gauguin" samt pris ´150 kr 75 kr´,
HISTORIA:
På senhösten 1893 fattade Helmer Osslund sitt livs svåraste beslut: han sade upp sin plats som
porslinsmålare vid Gustafsberg. Trots att anställningen hade renderat honom en god inkomst och
uppmärksamhet som ett av landets främsta löften inom detta gebit utgjorde tanken på det fria måleriet till sist en lockelse för stark att motså. En tidigare resa till Världsutställningen i Paris 1889 hade fått honom att inse att det endast var i denna stad som en blivande konstnär kunde utvecklas och i februari 1894 anlände så Osslund för andra gången till konstmetropolen framför andra.
Tillvaron i Paris kom emellertid att präglas av stora ekonomiska umbäranden och de inledande studierna vid den då så populära Academie Colarossi blev till sist för dyrbara för Osslunds ansträngda kassa.
I stället sög den törstande unge artisten åt sig allt han kunde inhämta av kunskap vid återkommande besök på stadens museer, konstgallerier och ateljéer. När hösten började gå över i vinter och kylan gjorde sig alltmer påmind hos den illa klädde Osslund, vars garderob vara lika tom,
som plånboken - och alltför ofta även magen - insåg han att något måste göras om drömmen om den
stora konsten skulle kunna förverkligas.
Via kamraten Sandzén hade han fått adressen till en billig
målarskola och dit sökte sig nu Helmer Osslund. Konstnärens levnadstecknare, Nils Palmgren, har
beskrivit denna så avgörande episod på följande vis: "När han hunnit installera sig en smula frågade han, vem som var lärare vid skolan. En sådan detalj hade han glömt att göra sig underrättad om.
>>Det är den den där gubben>>, svarade en ung modell och pekade på en pipskäggig fransos i ett hörn.
Det var Paul Gauguin.
Från första stund visade sig Gauguin intresserad för sin nya elev och berömde hans färgsinne och konstnärliga uppfattning. Osslund å sin sida gladde sig över att han kommit till Gauguin så där oförhappandes och respekterade i hög grad de rättelser och anvisningar han fick av denne lärare, vilkens inställning både till livet och konsten så väl harmonierade med hans egen.
Vid sitt första besök i skolan hade Osslund inte sitt målarskrin i ordning. Då läraren kom för att titta på hans arbete, voro penslarna inte tvättade sedan dagen förut.
>>Det gör ingenting>>, sade Gauguin, >>själv målar jag med bara en pensel>>, och så strök han av färgen under ärmen på sin målarrock."
Helmer Osslund har själv berättat om en dråplig händelse som inträffade vid slutet av studietiden hos
Paul Gauguin: "När jag lämnade fram min sista tavla för kritik, granskade Gauguin den noga och sa att det var bra. Très bien, très bien. Så tog han sin pensel och ändrade litet på några konturer och drev upp färgen på några ställen. Nu tycker jag att den är riktigt bra, sa han, signerade duken med sitt namn nere i hörnet och gav mig den tillbaka. Hade jag bara haft en aning om att Gauguin skulle bli en så stor målare och haft tavlan kvar, hade jag nu haft en förmögenhet i min hand. Jag sålde den
för en ringa penning en gång, då jag var alldeles utan pengar.
I dag är ytterst få av de verk som Helmer Osslund utförde hos Paul Gauguin kända. Det mesta som konstnären skapade under året i Paris skingrades för alla vindar. Troligen fanns några av hans studier för Gauguin bland de verk som konstnären skänkte till sina amerikanska kollegor i Paris eller sålde för en billig penning till någon fransman. I sin bok om Osslund poängterar också Nils Palmgren hur konstnären vid denna tid mindre tänkte på att göra tavlor än att studera måleri, vilket framgår av den
nu aktuella Modellstudie för Gauguin.

Konditionsrapport

Revor, uppfodrat

Auktionsnummer:

324084

Datum:

2015-09-13