Tillbaka till katalog

Josef Svanlund Berlin 13 Kollektion Vasa Konst

Josef Svanlund Berlin 13 Kollektion Vasa Konst
Josef Svanlund Berlin 13 Kollektion Vasa Konst
Josef Svanlund Berlin 13 Kollektion Vasa Konst
Josef Svanlund Berlin 13 Kollektion Vasa Konst

Klubbat för:

5 000 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

JOSEF SVANLUND (1887-1927),
"Studie till ängel", monogramsignerad J. S. och daterad Berlin maj 13, blyerts och täckvitt, 36.5x26 cm,
HISTORIA:
Även om de är sällsynta i den svenska konsthistorien så förekommer det ett och annat namn som tycks ha gått sin egen väg, till synes utan att bry sig om de rådande idealen på den trots allt ganska provinsiellt konservativa arena som i alla tider har utgjort svenskt konstliv. Någon enstaka lyckas med tiden bryta igenom barriärerna och uppnå en mer allmän popularitet, men för de flesta innebär detta självständiga strävande en tillvaro präglad av missförstånd och utanförskap. Ett sådant öde drabbade den tidigt bortgångne Josef Svanlund (1887-1927).
Efter studier på Konstakademien 1905-10 medförde ett intresse för monumentalmåleri att han under ett par år var medhjälpare till Olle Hjortzberg samt även under en kort tid åt Akseli Gallen-Kallela. Lockad av vidare vyer än vad Sverige kunde erbjuda begav sig Josef Svanlund ut i Europa, men till skillnad från de flesta av generationskamraterna var det inte Paris som lockade den unge artisten. I stället reste han under åren 1912-13 till Tyskland, Österrike och Italien. 1913 befinner han sig i Berlin och tar del av stadens dynamiska konstliv. Han är dock inte ensam svensk i staden. Där finns en annan konstnär som har funnit den svenska scenen alltför inskränkt: Gösta Adrian-Nilsson, GAN. Även om det otvivelaktigt fanns paralleller mellan de båda kollegornas personligheter så kom de att uttrycka detta på diametralt olika sätt.
Josef Svanlunds konstnärliga utgångspunkt var 1890-talets litterära symbolism tillsatt med nyidealistiska drag. Ofta utgick han i sina kompositioner från antikens och religionens värld, men det var en värld som tillfördes bisarra inslag och befolkades av aktörer med utpräglat androgyna drag. För den konservativa svenska publiken blev det för svårsmält. Visserligen hade han fått utföra ett par dekorativa målningar i tingshuset i Nyköping 1909-10, men konstnärens förslag till utsmyckning av Stockholms rådhus 1913 avslogs.
Josef Svanlund hade separatutställningar i Konstakademien och Konstnärshuset i Stockholm 1916 och deltog i Sveriges allmänna konstförenings höstutställningar i Liljevalchs konsthall i Stockholm 1925 och 1926. Därutöver tycks hans konstnärliga strävanden ha förbisetts av konstparnassen. Förutom som konstnär framträdde Josef Svanlund även som lyriker med diktsamlingen "Såpbubblor och drömmar" 1911.
Representerad: Prins Eugens Waldemarsudde, Konstakademien, Arkiv för dekorativ konst i Lund

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

324352

Datum:

2015-09-13