Tillbaka till katalog

Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst

Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst
Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst
Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst
Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst
Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst
Gideon Börje Färg och Form Kollektion Vasa Konst

Klubbat för:

13 000 SEK

Utropspris

6 000 SEK

Beskrivning

GIDEON BÖRJE (1891-1965)
Flicka med rosett, signerad och daterad G Börje 1917 (ristad signatur), olja, duk 50x41 cm,
HISTORIA:
År 1917 övertalas Gideon Börje av kamraten Eric Hallström att överge sitt borgerliga yrke för att
måla. Tillsammans hyr man ett litet rum vid Karlbergsvägen och börjar ett intensivt arbete till den
beslutade utställningen följande år. Vid den i dag så berömda utställningsdebuten på Ciacellis konstgalleri i Stockholm 1918 framträdde Börje som den vid sidan av Hallström och Hilding Linnqvist främste representanten för 1910-talets svenska naivism. Tillsammans med Hallström målade han framför allt motiv från storstadens fattiga utkantskvarter och parker eller motiv från de småborgerliga hemmens värld. I sina trohjärtat valhänta framställningar av denna miljö visar Börje ett mer ursprungligt, primitivt drag än den om sin artistiska målsättning medvetne Hallström.
Bror Hjorth har i sin bok om Gideon Börje beskrivit hur utställningen 1918 kom att bli signalen till något nytt i svenskt konstliv: "Naivisterna hade högst obetydlig konstnärlig underbyggnad, var inte förstörda av akademisk lärdom och inte förvillade av utlandsresor. De var unga, naiva, valhänta, okunniga och ville vara det, stolt förlitande sig på sin egen känsla och måleriska känslighet. Den slags originalitet uppskattas föga. Den väcker löje och motstånd. Det gör inte en konstnär populär, att söka
vara sig själv. Det är irriterande och oroande för publiken, som med sina invanda föreställningar om konst sällan förstår det djupt sanna i den, utan önskar utvändiga och onyttiga ting, skicklighet och elegans." (Bror Hjorth "Gideon Börje" Albert Bonniers förlag, Stockholm 1936)
Vid sidan av August Brunius var Nils Palmgren en av få kritiker som redan 1918 förstod den konst som då visades för första gången: "Man finner snart, att under den barbariska och ännu alltför ofta amatörmässiga ytan ligger någonting på en gång ursprungligt och medvetet och en skönhet av egenartad och, trots allt, äkta stämning. Jag har sällan sett ett naivare måleri. Jolin är i förhållande
till dessa båda en parfymerad salongsmålare med en gjord och i spegeln instuderad gest. Hallström och Börje bygga om också icke på ett så klart dock på ett friskt och flödande källsprång. Hallström är rikare produktiv och är synbarligen den uppslagsgivande. Börje är mera samlad och är rikare begåvad som kolorist." (Nils Palmgren, Afton-Tidningen 1918)
I den 1917 utförda Flicka med rosett ser vi både prov på Gideon Börjes mer ursprungligt, primitiva naivism och hans koloristiska begåvning. En snarlik målning från detta år, Porträtt av en dam, uppmärksammades av Bror Hjorth i samband med Börjes retrospektiva utställning på
Konstakademien 1934: "Porträtt av en dam är en annan målning från denna tid, 1917, där koloriten är ljus och luftig. Teckningen är känslig och modellens karakterisering förbluffande." (Bror Hjorth "Gideon Börje" Konstrevy nr 2 1934)
Som Bror Hjorth påtalat ställde sig publiken frågande inför den konst som mötte dem på utställningen 1918. De båda konstnärerna sålde endast ett verk var. Köparen av Börjes målning var dock ingen mindre än Georg Pauli.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

325387

Datum:

2015-09-14