Tillbaka till katalog

Ivan Joern oljemålning

Ivan Joern oljemålning
Ivan Joern oljemålning
Ivan Joern oljemålning
Ivan Joern oljemålning
Ivan Joern oljemålning
Ivan Joern oljemålning

Klubbat för:

700 SEK

Utropspris

1 500 SEK

Beskrivning

IVAN JOERN (född Karlstad 1902-1968): Kvinna med blå vas, signerad Joern, olja på duk, 39x31 cm

HISTORIK: Ivan Joern - den bortglömde konstnären.
Konstnären Ivan Joern föddes i Karlstad år 1902. Han var syssling till författaren Gustaf Fröding och studerade bl a konst vid folkhögskolan i Mora där han, enligt uppgift, hade
självaste Anders Zorn som lärare i teckning. I 20-års åldern emigrerade Ivan Joern till USA. Där kom han att stanna i åtta år och försörjde sig som eldare och ritare samt med diverse andra arbeten.
Han studerade dock även konst i Chicago och blev under amerikaåren god vän med Eugene O´ Neill, nobelpristagare i litteratur 1936.
Efter återkomsten till Sverige ställde Ivan Joern ut sina verk runt om i landet, Malmö, Växjö, Göteborg och Stockholm. Hans verkliga genombrott kom dock 1946 då han hade sin första utställning på det legendariska galleriet "Modern Konst i Hemmiljö" på Strandvägen i Stockholm.
Konstkritikern Nils Palmgren skrev då i Svenska Dagbladet att det fanns: "...ett patologiskt drag i detta måleri, som pendlar mellan fördrömd romantik och hallucinatoriska skräcksyner, men framförallt i ett par landskap har färgen en glöd och en prakt, som vittnar om ett ursprungligt, dramatiskt, färgtemperament."
Under 1950- 0ch 60- talen hade han sedan flera utställningar, men hans karriär tog aldrig riktigt fart. År 1968 dog han, 66 år gammal, i djupaste misär. Samma år arrangerades en retrospektiv utställning i Mässhallen i Göteborg.
Kritikern Tord Baeckström skrev då i Göteborgs Handels och Sjöfartstidning att bilden av Ivan Joern är: "...tragisk, en ovanlig och ursprunglig begåvning som blossar upp i punktvisa ansatser mot ett överväldigande inre och yttre motstånd."
Den sista gången Ivan Joerns verk visades för en större publik var på en retrospektiv utställning i hans hemstad Karlstad hösten 1970. I Nya Wermlands Tidningen skrev Runde Lindskog om "en målares renässans" och "ett av de märkligaste konstevenemangen i Karlstad på decennier".
Sedan dessa har dock Ivan Joern varit i det närmaste totalt bortglömd i Sverige.
En märklig sentida utveckling är att hans verk under senare år på initiativ av Sveriges ambassadör i Pakistan visats på två gallerier i Islamabad. År 2012 ingick målningar av joern på grupputställningen "Bend the Scapes" på Satrang Gallery och år 2013 på Nomad Gallery.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

386400

Datum:

2016-05-29