Tillbaka till katalog

Mea Lindeberg

Mea Lindeberg
Mea Lindeberg
Mea Lindeberg
Mea Lindeberg
Mea Lindeberg
Mea Lindeberg

Klubbat för:

600 SEK

Schätzwert

1 500 SEK

Beschreibung

MEA LINDEBERG (1869-1947), "Augusta", monogramsignerad och daterad Mea Lindeberg 1926, olja på duk (inglasad), ca 49x41 cm,

HISTORIK:
Målarinna i Uddevalla:
Mea Lindeberg föddes den 3 juni 1869 i Naums socken utanför Vara. Hennes far, Alfred Grenander, var provinsialläkare där och liksom modern Alice, född Sandberg, uppväxt i Broby norr om Kristianstad.
Mea, nummer två i en syskonskara om fem döttrar, döptes till Rebecka, men namnvalet föll inte väl ut, så "Mea" blev och förblev det enda tilltalsnamnet.
Efter flickskolan, hösten 1885, fick Mea resa till Paris för att öva sina kunskaper i franska och stannade där till i början av juni året därpå. Hon bodde inackorderad hos en dam på Boulevard Haussmann 186,
Läroåret 1892-93 var hon inskriven vid Tekniska skolan (Konstfacks föregångare) - avdelningen för qvinliga lärljungar. I skolarkivets bevarade elevkataloger återfinns hennes namn i ämnena konstruktionsritning och frihandsteckning. I brev hem berättar hon emellertid att hon genast började ta lektioner för "Jungstedt" (Axel, lärare vid Konstakademien) och genom honom fick frikort för att kopiera på Nationalmuseum. Hon redogör för sitt veckoschema: lektioner i målning, teckning och perspektiv på förmiddagarna, kopiering på eftermiddagarna, föreläsningar i konsthistoria två kvällar i veckan - "är så intresserad af min målning så jag har nästan inget behof efter några andra nöjen".
1 januari 1893 - under jullovet i Vara, dit Grenanders nu hade flyttat - reste Mea med några av sina arbeten till Carl Larsson, som var lärare vid Valand i Göteborg. Hans intyg: "På begäran af fröken Grenander att yttra mig om några af hennes studier och skizzer måtte jag erkänna att de röja talent" var säkert en stor uppmuntran.
Att döma av daterade Stockholmsmotiv var Mea kvar i huvudstaden även år 1894. Det har sagts att hon tog lektioner för Elisabet Keyser, som hade elevateljé på Mäster Samuelsgatan 51 C och vid något tillfälle även för Bohuslänmålaren Carl Wilhelmson.
Som de första sommargästerna på 1890-talet hyrde familjen Grenander in sig hos familjer på Käringön i yttersta kustbandet. Där målade Mea ute i det fria snabba skisser i både olja och akvarell. Hon lärde känna och uppskatta det öppna skärgårdslandskapet med dess speciella miljö och människor och återvände många gånger till motiven och vännerna därute.
Mea reste också med målarutrustning i Bohuslän och till Tyskland, bl a Düsseldorf. Hon deltog i utställningar, dels i Linköping 1920, och dels på Liljevalchs konsthall i Stockholm 1927, den senare anordnad av Föreningen Svenska Konstnärinnor, som strax därefter antog henne som medlem.
Hon var representerad på utställningar för kvinnliga konstnärer, dels i Kristianstad och dels på museet i Karlstad 1935, genom åren också i olika konstsammanhang av mer lokal karaktär i Göteborg och Uddevalla... Källa: http://www.bohusgillet.se/Lindeberg.htm

Zustandsbeschreibung

Auktionsnummer:

411870

Datum:

2016-10-09