Tillbaka till katalog

Otte Sköld, olja

Otte Sköld, olja
Otte Sköld, olja
Otte Sköld, olja
Otte Sköld, olja
Otte Sköld, olja
Otte Sköld, olja

Klubbat för:

8 000 SEK

Utropspris

10 000 SEK

Beskrivning

OTTE SKÖLD (1894-1958): Växthus i Chantillon, 1935
signerad Otte S. Chatillon, olja på pannå, 32x45cm,
Utförd 1935.

UTSTÄLLD:
Otte Sköld - minnesutställning, Liljevalchs, Stockholm 1999

Under mitten av tjugotalet bodde Otte Sköld tillsammans med hustrun Arna på 29 Rue Boulard i Montparnasse. Snart fann de sin plats i konstnärskretsarnas flärdfulla omgivningar. På caféer, barer och restauranger samlades man, inspirationen och kreativiteten flödade i denna möjligheternas tid. Det lilla gårdshuset där paret flyttade in blev snart en samlingsplats för de svenska konstnärskollegorna. Det är också nu som Otte Sköld övergår från sitt tidiga kubistiska måleri till den nya sakligheten. Som dess främsta företrädare skildrar han gatulivets myller, det franska cafélivet och inte minst utsikten över Paris hustak med en sällan skådad skärpa och stringens.
Våren 1920 anlände Otte Sköld till Paris. Resan var finansierad av konsthandlare Gösta Olson som 1918 hade grundat Svensk Franska Galleriet i Stockholm och som första konstnär knöt han Otte Sköld.Upplägget bestod i att Olson bekostade Skölds vistelse med tio tusen franc om året mot att i gengäld få ensamrätt till konstnärens produktion under åren 1920-21.
I ett brev skriver Otte "Jag är glad för den changse du givit mig, för att komma ut igen i världen". I Paris hade han funnit en ateljé med rum vid rue d´Ulm. Härifrån flyttade Otte och Arna senare till rue Boulard, rue Ernest Cresson samt slutligen boulevard Pasteur.
Redan den första parisdagen 1920 ställde sig Otte och målade utsikten från Hotel Odessa i Montparnasse. Ett av hans stora ambitioner blev att fånga stadens ansikte, takfallen, det man inte kan se när man vandrar på gatan. Staden skall fångas i en paus av stiltje då människorna har gömt sig.
Den första takutsikten Otte målar är utförd vid rue Mazarine och återger den översta våningen, den s.k. mansarden i ett Parishus. De nära husen bildar täta kulisser som tycks förneka allt bakomliggande. Av de många hustaksmotiv som Otte Sköld utför är Moderna museets stora "Hustak i Paris" från 1921 kanske det mest berömda.
Den aktuella målningen som han utför 1935 föreställer ett tak till ett växthus i Chatillon omgivet av grönskande växter. Bakomliggande ser vi ett kyrktorn, ett annat hustak och telefonledningar och antenner vars närvaro skapar liv i den annars stilla stämningen.
Chatillon ligger sydväst om Paris, ca 7kilometer från stadens centrum.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

430204

Datum:

2016-12-22