Tillbaka till katalog

Bjørn Halby

Bjørn Halby
Bjørn Halby
Bjørn Halby
Bjørn Halby
Bjørn Halby
Bjørn Halby

Klubbat för:

700 SEK

Utropspris

1 200 SEK

Beskrivning

BJØRN HALBY (1910-1992): Vas med tulpaner, signerad Halby, olja på duk, ca 35x25 cm,

HISTORIK:

Bjørn Halby - den kraftfulle koloristen

Den danske konstnären Bjørn Halby fann sin motivvärld dels i Stockholmsvåningens fönsterutsikt - med hustaken fram till Strandvägen och med silluetten av Hedvig Eleonoras kupol, åt östermalmstorghållet. Hans inspirationskälla var även naturomgivningarna i Haverdal utanför Halmstad.

Bjørn Halby hade tillsammans med sin svenska hustru, textilkonstnärinnan Anna-Greta Halby (född Getzman) skapat en blomstrande färgrik vindsvåningsidyll på Östermalm, "Javisst finns här färger. I vardagsrummet .... Bjørn Halbys färgsprakande kraftiga tavlor på väggarna, det handtryckta draperiet gör rummet varmt och hembonat". Hemma hos-reportage: Damernas värld nr 30, 1943.

I Haverdal hade paret ett sommarhus med ateljé, "Detta Shangri-La för för jäktande stadsmänniskor vittnar påtagligt om konstnärens kärlek till naturen som här har så mycket gemensamt med Bjørn Halbys hemland Danmark - både ljuset, vindarna och färgen på vattnet. I den stora ateljén arbetar Bjørn rastlöst och allvarligt och värjer sig mot frestande förslag av familj och vänner att följa med ner och bada på den kilometerlånga badstranden.
Bjørns måleri har mycket släktskap med hans danska kynne och tar ofta upp något av den sydsvenska kustens ljusa toner". Hemma hos-reportage: Damernas värld nr 2, 1957

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

435939

Datum:

2017-02-04