Tillbaka till katalog

Emil Zoir akvarell

Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell
Emil Zoir akvarell

Klubbat för:

11 500 SEK

Schätzwert

8 000 SEK

Beschreibung

EMIL ZOIR (1861-1936): Vid aftonlampan, signerad och daterad Emil Zoir Paris 1897, akvarell på papper, 45 x 55 cm

PROVENIENS: Bukowskis Internationella 14 maj 1992, katalognummer 106, sid 56 i katalogen (såld för 14.500 kronor)

1896 bosatte sig Emil Zoir i Paris men han var en rastlös själ och fortsatte flacka runt i världen, ständigt sökande efter nya intryck. Det var också utanför Sverige han vann ett erkännande genom sitt deltagande i stora utställningar. Sverige var helt enkelt för litet för Zoir.
Det började redan efter avslutade studier vid Tekniska skolan i Göteborg då han 19 år gammal begav sig till USA och under under flera år studerade vid Institute of Fine Arts i Boston. I sin strävan efter att utvecklas som målare fortsatte Zoir till Paris för studier vid Ecole des Beaux-Arts 1890. Men efter fyra år satte han sig åter på en båt över Atlanten och stannade i Amerika två år innan han återvände till Paris som nu skulle bli hans hem mellan de många resorna.
Med tiden skapade Zoir ett stort kontaktnät i Europa och vann ett erkännande bland kritiker och konstsamlare. Hans målningar och grafiska blad antogs vid en rad prestigefyllda utställningar som världsutställningen i Liège, Venedigbiennalen, Parissalongen, Espozione Internazionale i Rom och Baltiska utställningen i Malmö.
Det ledde också fram till en separatutställningar på Galeries d´Allard i Paris med 116 verk.
Zoirs konst visades också vid ett par tillfällen hemma i Sverige. Bland annat arrangerade han själv en utställning med egna målningar sida vid sida med verk av Auguste Rodin och Charlet Cottet på Konstnärshuset i Stockholm.
Men hemma i Sverige fick Zoir aldrig något genombrott. Men vad spelade det egentligen för roll när Luxembourgmuseet i Paris hade införlivat hans konst i sina samlingar? Hans storhet var därmed redan bekräftad.

Zustandsbeschreibung

Auktionsnummer:

524963

Datum:

2018-03-12