Tillbaka till katalog

Primus Mortimer Pettersson

Primus Mortimer Pettersson
Primus Mortimer Pettersson
Primus Mortimer Pettersson
Primus Mortimer Pettersson

Klubbat för:

4 600 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

PRIMUS MORTIMER PETTERSSON (1895-1975): Utsikt från Frösö sjukhus, monogramsignerad PMP, pastell och krita tagna ur ritblock, ca 20x28,5 cm

Denna homogena samling bestående av sammanlagt åtta verk förenas sinsemellan av både den intensiva färgskalan såväl som liknande återkommande element i motiven. Bilderna är tidiga verk i Mortimer Pettersons produktion och har troligtvis tillkommit på 1930-talet. De härstammar sannolikt ur samma ritblock.

Bilderna kan stilistiskt jämföras med två färgkritor/pastell-teckningar avbildade i färg i Gurli Utas, "Primus, ingen vanlig naivist", 2005 planch 17 & 18, omnämnda s. 31. I likhet med de aktuella teckningarna är även dessa tagna ur ett ritblock. Enligt Utas tillhör dessa några av konstnärens främsta verk.

Den största delen av Primus produktion, och den som vanligtvis ställts ut och omtalats, utgörs av oljor och akvareller. Hans pasteller och färgkritor har varit förbisedda. Som det mesta av Primus hand är även denna kategori mestadels färgstarka, trots att materialet i sig inte tillåter sådana excesser som i oljorna och akvarellerna.

Om Primus Mortimers pasteller skriver Leif Öhre i Östersundsposten 2001 i en anmälan av den första utställningen av hans pasteller (op. cit.):

"Den bra konsten gör att man som betraktare "förlänger" blicken bortom det man ser - man blir drömskt flyende, själen får vingar som bär till det bättre. Färgen fungerar som en bärvåg för frekvenser inom och skapar kontakt mest ett skönhetsrike - inte av denna världen. Så är det med många av Primus bilder. Det är den naiva eller naivistiska konsten som vill ha det så. Det är de små konstnärerna som vågar vara så avsiktslöst skapande och så omedelbara medan de "stora" med sina åthävor ofta blir lurade på den konstnärliga effekten, det blir pretentiöst och sökt. Primus var i bästa mening en liten konstnär - oskolad, avsiktslös, oberäknelig, knappast konstfärdig. Men djupt konstnärlig. Om Primus hade gått genom allsköns skolor - hade det blivit bättre än så här? Knappast. Somliga vet allt från början. I Primus bästa verk finns detta "vetande" - det är få förunnat."

Anna.Lena, en släkting till Primus, har berättat att då hon som ung besökte sin farbror bevittnade hans bruk av färgkritor (op. cit.):

"När vi var och hälsade på hos farbror Primus tog han fram sina färgkritor och ett block. Sen lyfte han upp mig i sitt knä och så satte vi igång att måla. Men han var noga med att bevaka mina kritor, särskilt de blå, röda och gula. De svarta, bruna och gröna fick jag använda som jag ville. Det var inte förrän han nött ner sina till små stumpar, som han gick över till de andra."

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

541460

Datum:

2018-05-12