Tillbaka till katalog

Lennart Rohde, triptyk, litogarfi

Lennart Rohde, triptyk, litogarfi
Lennart Rohde, triptyk, litogarfi
Lennart Rohde, triptyk, litogarfi
Lennart Rohde, triptyk, litogarfi

Klubbat för:

11 500 SEK

Utropspris

15 000 SEK

Beskrivning

LENNART RODHE (1916-2005): Årstiderna, triptyk, vardera signerade med monogram och numrerad 116/185, 55 x 45 cm. (total storlek 55 x140 cm)
Utgivna av Konstfrämjandet 1960

Lennart Rodhe var en av de främsta representanterna för modernismen i Sverige. Det stora genombrottet kom 1947 då han tillsammans med ett antal konstnärskollegor deltog i utställningen Ung konst på Färg och Form i Stockholm. Hela hans konstnärskap genomsyras av ett ständigt bearbetande av färger, former och motiv. Grafiken kom att bli en väsentlig del av Rodhes konstnärskap. För de unga konstnärerna vid denna tid var grafiken och de offentliga uppdragen vägen till en demokratisering och spridning av konsten.

1955 fick han ett uppdrag att göra tre stora glasfönster till Svenska Handelsbankens kontor i Stockholm. Skissarbetet påbörjades vid en vistelse i Saint-Tropez och det var de djupa kontrasterna mellan ljus och skugga i fikonträd och vinstockars lövverk som ledde Rodhe till att kombinera blocken med runda former som i Utan titel, frukter och block, ca 1958. Fruktträdgården och frukttemat återkom under det sena femtiotalet i teckningar, målningar och grafiska blad, som i portföljen med triptyken Årstiderna som gavs ut av Konstfrämjandet 1960. Kontrasterna av ljus och färger i ljusspelet, och hur former kan fungera som mönster, följer Rodhes konstnärskap. Långt senare återkommer han till studiet av ljusspelet i trädens bladverk i sviter av teckningar från sommarstället Flivik, Utan titel, 1999 men det finns även med i de sena verken med grenverk och speglingar i skogen.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

541871

Datum:

2018-05-11