Tillbaka till katalog

Symcho Moszkowicz - Oljemålning

Symcho Moszkowicz - Oljemålning
Symcho Moszkowicz - Oljemålning
Symcho Moszkowicz - Oljemålning
Symcho Moszkowicz - Oljemålning
Symcho Moszkowicz - Oljemålning
Symcho Moszkowicz - Oljemålning

Klubbat för:

3 000 SEK

Utropspris

6 000 SEK

Beskrivning

SYMCHO MOSZKOWICZ (Polen/Sverige, 1915-1966), sittande porträtt av man (ortodox präst?), signerad S. Moszkowicz, olja på duk uppklistrad på pannå, ca 117x67 cm

HISTORIK: Symcho Moszkowiczs (Polen/Sverige 1915-1966) personliga tragedi var något han delade med miljoner européer. Men budskapet är ibland mer gripande när det förs fram av en enda röst. Moszkowicz var offer i en omvälvande tid som förändrade en hel generations öde. Hans bilder, brutala men poetiska, är vittnesmål från en som överlevde utrotningen. 

Moszkowicz föddes i en judisk familj i Lodz, Polen. För att undkomma nazisternas förföljelser flydde han 1939 över gränsen till Sovjet där han tillfångatogs och skickades till Ural. Efter drygt fem år i arbetsläger och under extremt inhumana förhållanden återvände han till Polen. Här möttes han av beskedet att hela hans familj, utom hans syster, blivit dödade. I sitt sökande efter systern tog han sig illegalt till Österrike där han än en gång blev gripen och förd till ett läger för fördrivna personer. Efter ett drygt år i fångenskap och ytterligare två år som hemlös återförenades han 1949 med sin syster i Stockholm. Med hennes hjälp fick han tillstånd att stanna, han skaffade sig arbete och skrev in sig på Stockholms Konstskola där han fick sin formella utbildning. 

Han rörde sig tidigt i en abstrakt riktning och han fördjupade sig i det samtida informella uttrycket. Den informella konsten handlade om att skapa en intuitiv uttrycksform och är en europeisk förgrening av den amerikanska abstrakta expressionismen. I det här fria uttrycket fann han sin röst. 

Debututställningen skedde 1957 på Galerie St. Nikolaus i Stockholm. Kritikerna var eniga om att han var en viktig ny expressionistisk röst på konstscenen och i en uppföljande utställning två år senare var kritiken överväldigande positiv. Erkännandet och den nya ekonomiska framgången gav honom möjlighet att spendera långa perioder i New York och Paris och 1961 fick han sin första utställning i Paris. Utställningen var ett genombrott som ledde till ett samarbete med det prestigefulla Galerie Lambert.
Tre större teman dominerar Moszkowicz konstnärskap, fabriker, järnvägar och ansikten. Erfarenheterna från tvångsarbetet återfinns i fabriksmålningarna och järnvägsbilderna berättar om en man som under åratal vandrat i sitt sökande efter sin syster. Men ansiktena är kanske Moszkowicz mest kraftfulla tema. Här finns hans medkänsla för den mänskliga spillran framställda i tunga ytskikt, mörka jordtoner, ofta accentuerade med blodliknande rött. I de här verken framställde han människorna för vilka förtryck, förföljelse och smärta blivit en del av livet. Genom Moszkowicz fick de en kraftfull, uttrycksfull röst. 

Moszkowicz dog i Paris 1966.

Konditionsrapport

Smärre krackelyr

Auktionsnummer:

549144

Datum:

2018-06-01