Tillbaka till katalog

Studie till På berget av Carl Wilhelmson

Studie till På berget av Carl Wilhelmson
Studie till På berget av Carl Wilhelmson
Studie till På berget av Carl Wilhelmson
Studie till På berget av Carl Wilhelmson
Studie till På berget av Carl Wilhelmson
Studie till På berget av Carl Wilhelmson

Såld för:

24 000 SEK

Utropspris

20 000 SEK

Beskrivning

CARL WILHELMSON (1866-1928), studie till "På berget", signerad C. Wilhelmson, utförd 1905-1906, akvarell, bladmått ca 62x26 cm
PROVENIENS: Gåva till Nils Tidmark, förste provinsialläkare i Fiskebäckskil och granne till konstnären. Därefter i arv till sonen Nils Tidmark (1910-1983) och därefter i arv inom familjen.
TEXT a tergo: "Fiskaren Ekman, fr...... som om somrarna....Personlig gåfva fran Konstnären til Doktor Tidmark. Samma tafla finnes på Göteborgs Museum, dessutom som mellanfigur som på en af hans stora taflor på Göteborgs museum. Vilhelmson i juni 1925 utnämnd till professor vid Konstakademien". Texten sannolikt författad av Nils Tidmark.


Carl Wilhelmson var fullt verksam in i det sista och han lär på sin dödsbädd bett om att få penslar och färg att måla med. Sin allra första målarlåda fick han redan i tioårsåldern av en släkting som var sjöman och nyss återvänt från England. Därmed behövde han inte längre klippa bitar av sin syster Annas hår till penslar.
Under 1905-1906 utförde Carl Wilhelmson ett av sina viktigaste verk, "På berget", en målning i mycket stort format med motiv från Fiskebäckskil. Målningen finns idag i Göteborgs konstmuseum.
I målningen skildras de avbildade fiskarnas ansikten i såväl skugga som sol med mössorna och hattarna, bakre sidan av skjortärmen och byxorna i sol, varmt ljus och kalla skuggor i båten och bortom männen ett hav i kvällssol, precis som en sommar på Västkusten brukar te sig.
Auktionens studie föreställer den man, fiskaren Ekman, som stående längst ut till vänster blickar ut över havet. Studien är mycket skickligt utförd och återger mycket av ljuset och känslan som finns i den stora oljemålningen. Se bara på hur mannens kläder är utförda i en avancerad akvarellteknik, där penseldragen återger schatteringar och veck på ett raffinerat sätt. Så här arbetar en mästare.

Det var konstnären förunnat att med stillsam innerlighet och med osviklig pålitlighet i iakttagelsen och formuleringen ge en sann och kärleksfull bild av det västkustfolk som han vuxit upp med, en bild som är långt ifrån folklivsforskarens, Istället möter vi en bild av rik och varm mänsklighet.
Axel Romdahl skrev 1938 om Carl Wilhelmson under Parisåren:
"När han kommer hem till Fiskebäckskil och stiger över tröskeln till sin moders hus är det som om han aldrig varit borta. Livet ute i världen är det främmande och tillfälliga, hembygden det verkliga, det riktiga."

PROVENIENS: Nils Tidmark och sedan genom arv, detta föremål kommer från en en samling som tillhört redaktören och författaren Nils Petter Tidmark (1910-1983), Tidmark publicerade sig främst inom området medeltida arkitektur och då Gotländsk sådan i synnerhet

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

554244

Datum:

2018-06-26