Tillbaka till katalog

Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer

Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer
Ester Almqvist Kvinnliga pionjärer

Klubbat för:

24 000 SEK

Utropspris

10 000 SEK

Beskrivning

ESTER ALMQVIST (1869-1934): "Tåget", signerad Ester Almqvist, olja på pannå, ca 27,5x41,5 cm.

HISTORIK:
När den smålandska prästdottern Ester Almqvist slog igenom, var hon en av skymningsskildrarna som producerade konst med djupa skuggor och vemodig stämning. Med idéer stöpta i tidens nationalromantiska anda ansåg hon att konstnärers rötter i det svenska landskapet styrde deras kreativa process och närheten till rötterna avgjorde äktheten i konsten.
Flera utställningar har hyllat henne och givit henne det erkännande som betydande kvinnlig pionjär inom den svenska modernismen. I och med Ester Almqvists sista utställning i slutet av hennes liv blev hennes konstnärskap åter uppmärksammat i rikspressen och 1938, fyra år efter hennes död, kom det internationella erkännandet, med en minnesutställning på Galerie Moderne i Bryssel. Hon ställde även ut på världsutställningen i Paris år 1900, på utställningens svenska avdelning:
Exposition Universelle var en världsutställning i Paris, som pågick mellan den 14 april och 12 november 1900 för att fira framgångarna under 1800-talet och för att påskynda utvecklingen under 1900-talet. Utställningen sågs av 50 miljoner personer och visade upp maskiner, uppfinningar och arkitektur som kom att bli bestående under lång tid. Däribland fanns rulltrappor, Eiffeltornet (från 1889), pariserhjul, ryska dockor, dieselmotorer och ljudfilm, telegrafonen.

"Kvinnliga pionjärer - berömda och bortglömda"

De senaste åren har det gjorts en hel del viktiga insatser för att lyfta fram betydelsefulla kvinnliga konstnärskap. Arbetet har resulterat i att Sigrid Hjertén, Vera Nilsson och Siri Derkert m.fl. numera rankas lika högt som deras jämnåriga manliga samtida kollegor.

Ett viktigt projekt var till exempel Moderna museets satsning "Det Andra Önskemuseet" (2006-2009) som syftade till att komplettera samlingen med verk av kvinnliga konstnärer främst från 1900-talets första hälft. Museet förvärvade då bland annat in Tora Vega Holmströms verk "Främlingar". Det finns dock mycket mer att göra och mer konst från kvinnliga pionjärer att upptäcka.

Samlingen har sin betoning på skånska konstnärer och innehåller t.ex. verk av Nell Walden, Tora Vega Holmström, Ellen Trotzig, Ester Almqvist (verksam i Skåne). De fyra sistnämnda förnämligt framlyfta av Birgit Rausing i hennes böcker.

Samlingen som nu auktioneras ut innehåller en del verk från de "berömda" med fokus är på de bortglömda svenska kvinnliga konstnärerna som verkade mellan 1910-1950. Bland annat kan nämnas ett futuristiskt 1910-tals verk av den egensinniga Malin Gyllenstierna och ett verk av den ytterst sällsynt förekommande Hanna Borrie. Ytterligare namn är Hilda Heyman, Esther Gehlin och Elli Hemberg. Samtliga var självständiga konstnärer som fick lite uppmärksamhet under deras levnadstid.

Vi hoppas att denna tema-auktion kan bidra till att intresset ökar.

Auktion online 30 september
Visning Magasin 5, Frihamnen 24-29 september

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

572031

Datum:

2018-09-30