Tillbaka till katalog

Tony Emilson

Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson
Tony Emilson

Klubbat för:

3 400 SEK

Utropspris

8 000 SEK

Beskrivning

TONY EMILSON (1925-2015): "Torso", signerad och daterad Tony Emilson 1962-63 undertill, svetsad svartplåt, höjd 90, 54x36 cm,

LITTERATUR: "Efter många års tecknande och målande började jag intressera mig för skulpturer av plåt och metalltråd. Tillsammans med en del måleri fick jag vid min debututställning på Eskilstuna Konstmuseum 1956 tillfälle att visa de första ganska så stapplande stegen som skulptör. Det var plåten, särkskilt svartplåten, som var mitt rätta material."
"Till en början klippte, vek och böjde jag mina plåtar för att se hur långt jag kunde komma med utgångspunkt från en enda plan yta. Jag blev allt mer hårdhänt, skrynklade, vred, misshandlade plåten på alla sätt med verktyg och svetslåga. Fler och fler olika stycken svetsades samman. ... Geometriska former smög sig oftare in och slutligen övergick jag till att använda grova, runda eller fyrkantiga stålrör.... Arbetet med stål krävde en allmer omfattande utrustning av maskiner och verktyg. När jag flyttade till Frankrike 1973 lämnade jag bakom mig i Stallarholmen en ateljé, som mest liknade en metallverkstad. I det nya landet hade jag ingen möjlighet till en sådan verkstad, knappt en någorlunda bra ateljé. Det blev fråga om stora förändringar i mina arbetsmöjligheter och jag tvingades söka mig till mera lätthanterliga material som trä, träfiberplattor, kartong och lackfärg. Jag förblev trogen de tidigare motiven med det tillkom andra på grund av alla nya intryck"

Tony Emilson om sin konst, ur utställningskatalog.
"Tony Emilson Skulptur - Måleri", Retropspektiv utställning 7 december 1997 - 11 januari 1998, Eskilstuna Konstmuseum.

PROVENIENS: Konstnären Tony Emilson

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

584536

Datum:

2018-10-30