Tillbaka till katalog

Jean Hermanson Katrineholm

Jean Hermanson Katrineholm
Jean Hermanson Katrineholm
Jean Hermanson Katrineholm
Jean Hermanson Katrineholm

Klubbat för:

4 200 SEK

Utropspris

8 000 SEK

Beskrivning

JEAN HERMANSON (1938-2012): "Rast-vila, gjutare Joseph Jebeloczki 1969-70", Pump-Separator AB Katrineholm, stämpel på baksidan JEAN HERMANSON SAFTRA Reportage Assessorsgatan 9,Stockholm, Sweden, gelatinsilverfotografi, vintage, bildmått ca 24,5x30 cm,

LITTERATUR:
Jean Hermanson m.fl. "Fotografier", 2005, sidan 134.

Nils Petter Löfstedt, "Himlens mörkrum", 2018, sidan 48-49.
"Dom svarta", 1970, helt uppslag.

HISTORIK:
Jean Hermanson
(1938-2012)
-19 fotografier

Jean Hermanson var en av Sveriges mest framstående arbetslivsskildrare och dokumentärfotograf. Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja 19 verk ur hans fantastiska bildskatt. Bland verken finns Stämpelklockan i Motala, Olof Palme träffar arbetare samt Tidningsläsaren i Dublin.

Under 1960- och 1970-talet gjorde Jean Hermanson flera reportageresor i Sverige men även till platser som Dublin, Paris, Guinea-Bissau och Vietnam. Han utbildade sig som fotograf på Ateljé Welinder och skildrade framförallt människors arbete och levnadsvillkor och menade att "alla människor blir vackra när man arbetar".

Jean Hermansons fotoassistent Nils Petter Löfstedt gjorde 2017 den Guldbaggenominerade och kritikerrosade dokumentärfilmen Himlens mörkrum. Dokumentären handlar om fotografen Jean Hermanson och hans arbetarbilder från 1960- och 1970-talets svenska industrigolv. Filmen kan ses på SVT Play till och med den 9 januari 2019.

Joakim Geiger, specialist på fotografi, modern och nutida konst på Stockholms Auktionsverk, berättar om sitt tidigare möte med Jean Hermanson:

- Han älskade att tala om sina resor och erfarenheter och sista gången jag besökte honom 2011 var inget undantag. Min sexåriga dotter och nioåriga son var med. Inför besöket hade Jean laddat upp med tio påsar av Marabous storsäljare, satte barnen på balkongen med utsikt över Möllevångstorget och sa "det här ska väl räcka några timmar". I och med det, var det fritt fram för Jean att berätta om sina upplevelser, allt från Paris och Dublin till svenska verkstäder och revolutionen i Guinea-Bissau.

Geiger säger vidare:
- Jean Hermanson största framgång kom med boken Nere på verkstadsgolvet, som han gjorde tillsammans med författaren Folke Isaksson. Det var en reportageresa i det svenska industrilandskapet för att dokumentera arbetarens livssituation i en snabbt växande industri. - Jean Hermanson räknas som en av de mest betydande arbetslivsskildrarna i Sverige. Hans speciella fotografiska berättarteknik var unik, inget undkom hans blick.

Konditionsrapport

Oramad, smärre veck och reva/ytmärken

Auktionsnummer:

600209

Datum:

2018-12-28