Tillbaka till katalog

Georg Pauli, Solnedgång

Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång
Georg Pauli, Solnedgång

Klubbat för:

10 000 SEK

Utropspris

15 000 SEK

Beskrivning

GEORG PAULI (1855-1935): Solnedgång - Persholmen, signerad GP, akvarell och gouache på papper, 23 x 30,5 cm, på baksidan stämpel Georg Pauli. Originalram.

PROVENIENS: Konstnärens sterbhus

Persholmen är en liten ö belägen intill norra Utö i Stockholms skärgård.

Georg Pauli är en föregångsman och en av dom stora nydanarna inom den svenska konsten, både som konstnär och skribent samt genom sitt stora engagemang inom konstpolitik (för det senare se P. Ljungberg, Georg Pauli - en kulturpolitisk skribent och debattör, 2012). Pauli anammade oförtrutet, ofta som första svenska konstnär, nya internationella stiltendenser, under 1880-talet socialrealism och impressionism, under 1890-talet och början av 1900-talet symbolism och nationalromantik, på 1910-talet kubism och på 1920-talet nyklassiscism.

Tillsammans med Ivan Agueli är Georg Pauli en pionjär inom utvecklingen av det moderna svenska landskapsmåleriet. Den aktuella akvarellen, sannolikt utförd i början av 1890-talet, är ett strålande exempel på detta då den uppvisar modernistiska tendenser vilka normalt associeras med konst från ett betydligt senare skede.

Efter att den tusenåriga gruvdriften lagts ner köptes Utö 1879 av Magnus Andersson. Han anlade såg och brädgård och avverkade stora delar av öns skogsbestånd, därav hans tilltalsnamn Plank-Anders. 1889 såldes Utö till grosshandlare Ernst Wilhelm Lewin (1846-1914). Lewin förvandlade gruvsamhället beläget på den norra delen av ön till fashionabel badort för societeten. Han lät uppföra ett kurhotell, Utö havsbad och sommarvillor samt inrättade lägenheter i de gamla gruvhusen. Redan i början av 1890-talet anlände de första badgästerna. Lewin hade stor del i att skärgården öppnades för storstadsborna. Hit reste dåtidens kändisar och societetspersoner. 1901 uppfördes Utö världshus. Utö besöktes också flitigt av konstnärer, skalder, författare och skådespelare. Bland dessa var Anders Zorn, Prins Eugen, August Strindberg, Fanny Hjelm och Sven Hedin. Gustaf Fröding tillbringade en sommar på Utö för att läsa sitt korrektur på "Stänk och flikar" utgiven 1896.

Georg och Hanna Pauli var bland de första konstnärer som besökte ön och tillbringade sin första sommar på Utö 1891. De var också bland de första att skaffa permanent sommarboende på ön. I slutet av 1890-talet köpte de en parstuga från andra hälften av 1700-talet vilken 1904-05 byggdes till av Ragnar Östberg med bl. a. två ateljéer. Stället döptes till "Ruthstorp", efter dottern Ruth. Fram till Hanna Paulis död 1940 var detta familjen Paulis sommarhem. Huset finns fortfarande kvar och är idag känt som "Villa Pauli" (fig. 1).

Många kulturpersonligheter kom att skaffa permanent sommarboende på Utö, bl. a. Rikard Lindström, Gustaf Hellström, Henning Berger, Carl Cederström, Hasse Zetterström, vid ett senare skede Tauline Brunius, Alice Lyttkens och Kar de Mumma. 1922 seglade Evert Taube in till Utö med kostern "Ellinor" där han komponerade sin kända skildring av resan "Så går vi till Utö för natten. . .".

För frågor och konditionsrapport kontakta pierre.olbers@auktionsverket.se

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

603940

Datum:

2019-03-10