Tillbaka till katalog

Bengt Malmquist

Bengt Malmquist
Bengt Malmquist
Bengt Malmquist
Bengt Malmquist

Klubbat för:

2 600 SEK

Utropspris

4 000 SEK

Beskrivning

BENGT MALMQUIST (1928-2013): Hommage à Vasarely, signerad och daterad Bengt Malmquist på baksidan 67-68, olja på duk, ca 100x100 cm

PROVENIENS: Konstnärens familj därefter nuvarande ägare

HISTORIK:

Bengt Malmquist - Den bortglömde modernisten

Bengt Malmquist (Jönköping, 1928-2013) utbildade sig till konstnär på 1950-talet och studerade på Otte Skölds målarskola 1951-52 samt för grafikern och tecknaren Zage Johansson. Malmquist började som naturmålare, men övergick till det abstrakta med en stark kolorit och geometriska former.

Under en resa till London på 60-talet blev han inspirerad av det konkreta och optiska måleriet. Utställningen efter Londonresan fick fina recensioner och måleriet ansågs nyskapande av kritikerna.

På 1960-talet gav Malmö kommun några konstnärer möjligheten att jobba vid ett nedlagt stenhuggeri. Sedan dess arbetade Malmquist som skulptör och använde materialen marmor, diabas, granit, trä och metall.
På gården nära skånska Lövestad gjorde Malmquist många skulpturer för offentliga miljöer.
Hans verk finns bl.a. i Malmö, Lund, Kristianstad, Trelleborg och Ystad samt dessutom i Costa Rica och Schweiz. Han är även representerad på Liljevalchs och i flera privata samlingar.
Trots att Malmquist valde skulpturen och bildhuggeri så övergav han inte måleriet helt.
Målningar och skulpturer av Bengt Malmquist är dock sällsynta på marknaden.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

639241

Datum:

2019-05-01