Tillbaka till katalog

Pelle Swedlund oljemålning 1894

Pelle Swedlund oljemålning 1894
Pelle Swedlund oljemålning 1894
Pelle Swedlund oljemålning 1894
Pelle Swedlund oljemålning 1894
Pelle Swedlund oljemålning 1894
Pelle Swedlund oljemålning 1894

Klubbat för:

30 000 SEK

Utropspris

40 000 SEK

Beskrivning

PELLE SWEDLUND (1865-1947): "Skvaller", signerad och daterad Pelle Swedlund Concarneau 94, olja på duk, ca 55x43 cm, originalram

Historik

Denna tidiga och intressanta målning av Gävlesonen och sökaren Pelle Swedlund, målades sannolikt på det pensionat eller hotell i den pittoreska och rustika fiskebyn Concarneau i Bretagne, där konstnären vistades bl. a. under en period 1894. Swedlund som långt senare skulle bli Thielska galleriets första museiintendent (1932-1946), reste till Frankrike 1892 efter tre år på Konstakademien i Stockholm, och verkade som mest i Paris och Bretagne fram till 1895.
En logisk och mycket trolig titel på auktionens målning är "Skvaller" - en komposition och titel Swedlund skulle återkomma till drygt ett decennium senare när han återigen besökte Bretagne.
Två kvinnor ses i sina för Bretagne så karaktäristiska vita och "vingade" traditionella huvudbonader eller hättor. Kvinnan i förgrunden som tydligt ser ner från den branta trappan mot kvinnan på den solbelysta gårdsplanen, vilken ser ut att ha ett litet barn i famnen - känsligt fångat mellan spjälorna i trappräcket. Ett kanske lite snabbt och spontant samtal eller skvaller om det viktiga sardinfisket, bybor eller liknande.

Något som det helt säkert skvallrades om i Concarneau under sommaren 1894, var det slagsmål som då utbröt i den lilla fiskebyn mellan konstnären Paul Gauguin med följe, och en samling uppretade sjömän från trakten. Upprinnelsen till slagsmålet var att Paul Gauguin (nu hemma i Frankrike igen efter sin första resa till Tahiti) tillsammans med sitt "entourage", bl. a. "Annah från Java", konstnärerna Armand Séguin, Roderic O´Conor och Émile Jourdan, hade seglat från sin konstnärskoloni i Pont Aven till Concarneau i Bretagne - lockade bl. a. av byns mycket rustika och primitiva karaktär tillsammans med kvinnornas traditionella och vackra dräkt.
Det exotiska sällskapet av bohemer fångade några barns intresse längs bygatan, vilka roade kastade en hop glåpord efter följet. Några sjömän nere i hamnen som hörde Gauguins sällskaps ljudliga tillrättavisning, skyndade till.., och slagsmålet var ett faktum -
där en uppjagad och boxande Gauguin i träskor, oturligt nog bröt foten när han trampade snett i bygatans grova kullerstenar. En skada som sedan besvärade konstnären livet ut.

I början av året 1894, hade Paul Gauguin flyttat in i sin nya ateljé på 6 Rue Vercingétorix i Paris. En adress som blev en mycket viktig träffpunkt för bl. a. de skandinaviska konstnärer (Edv. Munch m.fl.), författare (Strindberg m.fl.) och musiker (Delius m.fl.) vilka besökte den "salong" som anordnades veckovis av det svensk-franska värdparet, skulptrisen Ida Ericson-Molard och hennes make, musikern William Molard. "Salongen" låg precis under Gauguins ateljé.
Utan att veta, är det naturligt och sannolikt att den nyfikne sökaren Swedlund drogs till och bl.a. besökte "Molards salong" i Paris, för se och ta del av de nya aktuella strömningarna - bl. a. primitivismen och symbolismen. Inspiration från den förra riktningen kan tydligt ses i auktionens "Skvaller", och om några år skulle den senare bli så framträdande hos Pelle Swedlund.

Konditionsrapport

Rengjord från ytsmuts, mindre kantretuscher

Auktionsnummer:

653888

Datum:

2019-07-02