Tillbaka till katalog

Lennart Rosensohn En konstsamlares hem

Lennart Rosensohn  En konstsamlares hem
Lennart Rosensohn  En konstsamlares hem
Lennart Rosensohn  En konstsamlares hem
Lennart Rosensohn  En konstsamlares hem

Klubbat för:

1 500 SEK

Estimate

3 000 SEK

Description

LENNART ROSENSOHN (1918-1994): "Andalusiska II", signerad Rosensohn, olja på duk, ca 85,5x58 cm,

HISTORIK:
Lennart Rosensohn (1918-1994).
Rosensohn var född och uppvuxen i Malmö men bosatte sig i mitten av 1940-talet i Helsingborg. Han blev en av de tongivande profilerna Skånes konstliv. Efter utbildning vid bland annat Skånska målarskolan i Malmö och för Anders Beckman och Otte Sköld i Stockholm, debuterade han 1947 på Vårutställningen på Vikingsberg.
Helsingborg och Domsten var under närmare ett halvsekel hans hemvist. Staden och dess nära omgivningar förekommer dock mera sällan i hans motivkrets. I stället fängslades Rosensohn redan från unga år av Medelhavsländernas glödande färger och brokiga kulturliv, med årtusendens särdrag ristade i människornas ansikten. Det skulle bli många studie- och arbetsresor till Sydeuropa och Nordafrika. Upplevelser av det främmande, mystiska som han mötte i basarernas myllrande folkliv, satte tydliga spår i hans konst. Den uråldriga judiska profetismen och chassidismen kommer ofta till uttryck i hans arbeten. Som målare är Rosensohn en utpräglad kolorist.
Rosensohn finns representerad vid Moderna museet i Stockholm,Helsingborgs museum, Kalmar konstmuseum, Landskrona museum och Malmö konstmuseum.

Ingår i auktionen
"En konstsamlares hem - med skånska konstnärer i fokus" 

Condition

Auktionsnummer:

683831

Date:

2019-10-06