Tillbaka till katalog

Valter Gibson

Valter Gibson
Valter Gibson
Valter Gibson
Valter Gibson

Klubbat för:

1 600 SEK

Utropspris

2 000 SEK

Beskrivning

VALTER GIBSON (1928-2002): "MACHO", signerad och daterad Valter Gibson på baksidan, olja/collage på duk, ca 63x80 cm

HISTORIK:
Valter Gibson:
- från Valand - Nemes - Grupp 54 till Kulturhuset

Stockholms Auktionsverk har fått förtroendet att sälja Valter Gibsons kvarlåtenskap, konstnären som gick på konsthögskolan Valand med Endre Nemes som lärare.

Valter Gibson föddes 1928 i Lycksele, växte upp i Stockholm och levde fram till sin bortgång 2002 i Hallstavik. Åren 1952-1955 studerade Gibson måleri vid Valands konstskola i Göteborg, med den framstående konstnären Endre Nemes som lärare. Gibson tillhörde "generation 47-55" och var medlem i konstnärsförening Grupp 54. Den grundades av Nemes-elever som opponerade sig mot Göteborgs konstnärsklubb som dominerades av Göteborgskoloristerna och vilka motsatte sig den nya abstrakta och surrealistiska konsten.

I ungdomen inspirerades Valter Gibson av konstnärer så som Evert Lundquist, Roland Kempe och Olle Nyman. Men framförallt inspirerades han av Endre Nemes och blev kanske den konstnär som mest troget följde denne i spåren. Gibson var både en fullföljare och en vidareutvecklare av Nemes måleri. Släktskapet är tydligt, myllret av formdelar, bruket av bildfragment som sammanfogas i ornamental collageform och dominansen av svart. 80-tals produktionen gick mer mot ett förenklat och direkt formspråk.

Färgskalan i Gibsons verk varierar från svart och brunt till gula och blå toner. Han målar i en kraftfull expressionistisk stil, ibland i ett fåtal strama färger och nyanser, ibland i sprakande kolorit. Han jobbade med ett sortiment av oljefärger, akryl, collage, gouachefärger, målarduk och papper.

Målningarna kan ses som röntgen- eller Rorscharchbilder - en serie fragmentariska bilder med nonfigurativa symmetriska bläckplumpar och en bildvärld av abstrakta myller och flöde av figurer. Många av Gibsons målningar är uppbyggda som collage och påminner om ikoner eller altarskåp. En tavla kan innehålla oväntade former och flera händelser samtidigt. Gibson kännetecknade själv konsten som figurativ expressionism.

"Jag har en passion för collage och så fick det bli. Måhända är det en ovanlig collageteknik. Ett väsentligt drag i min målningskonst är att söka en anknytning i tiden. Det är avsikten med min konst. Innebörden står inte fullkomligt klar så länge en tavla växer fram. Först när verket står färdigt är innebörden slutgiltigt formad, jag målar mig fram till ett innehåll och bilderna skapas inom mig". Jag använder ofta mindre målningar och skisser som delar mina verk, att arbeta med monumentalitet och bildverkan tilltalar mig" (Valter Gibson).

Valter Gibson var konstnären som prioriterade att måla framför att ställa ut. Trots att han var mycket produktiv kom försäljning i andra hand och han behöll många verk själv. Gibson var känd bland konstnärskollegor och konstkritiker men den konstnärliga integriteten gjorde honom mindre känd bland allmänheten. Gibson hade ställt ut sporadiskt sedan 60-talet.

Separatutställningar: Galleri 54 i Göteborg 1959, Borås Museum 1960, De Unga i Stockholm 1964, Södertälje Konsthall 1964, Norrtälje Konsthall 1987, Upplands Konstmuseum 1988.

Samlingsutställningar: Lübeck 1955, Bochum 1955, Edinburgh 1955, Jönköpings Museum 1958, Landskrona Museum 1958, Sveagalleriet i Stockholm 1962, Silkeborg 1963, Oslo 1963, Reykjavik 1963, Helsingfors 1963, Umeå 1963, Moderna Museet 1963, Unga Tecknare 1958, 1960, 1962, Konstakademien 1967.
Kulturhuset 1988: En manifestation och samlingsutställning av tidigare Valands-elever till Endre Nemes. Avsikten var att belysa en sida av svensk konst som anses ha blivit alltför försummad. Andra deltagare Erland Brand, Leif Ericson, Sven Erik Johansson, Mirjam Liljegren, Bengt Lundin, Acke Oldenburg, Bengt Olsson, Ronny Reyman, Ulf Trotzig och Jörgen Zetterquist.

Representerad på bland annat Nationalmuseum, Moderna museet och Göteborgs konstmuseum

KÄLLOR:
Norrtelje Tidning 27 februari 1987, "Slutmumlat för Valter", Sara Bergqvist.
UNT Uppland, 9 mars 1988, "Hallstavikskonstnär ställer ut i Uppsala", Sune Walfridsson.
UNT Kultur, 26 mars 1988, "Roreschachbilder av vår nutid", Cristina Karlstam.
Upplands Konstmuseum, 20 mars-17 april, Elisabeth Liljedahl och Dennis Wilhelmsson.
Norrtelje Tidning 23 oktober 1992, "Konstnären som hellre målar än ställer ut", Elisabet Olsson.
Norrtelje Tidning 16 februari 2005, "Abstrakta bilder med rytm och rörelse", Margareta Levin.
Norrtelje Tidning, "Här var det konst uppåt väggarna", Elisabet Olsson.

Konditionsrapport

Auktionsnummer:

759774

Datum:

2020-04-20